E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17214
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Kāds atbalsts pienākas, ja bērnam netiek nodrošināta vieta bērnudārzā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2019
Mārtiņš

Bērnam ir mazliet vairāk nekā divi gadi, un viņš šogad netiek valsts apmaksātajā pirmsskolas iestādē. Abi ar bērna tēvu esam darba attiecībās. Vai ir iespēja no valsts iegūt kādu pabalstu – strādājošo vecāku kā auklīšu vai omes kā auklītes pabalstu? Liels paldies!

A
atbild:
18. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā norādītā informācija nav pietiekama, lai sniegtu konkrētu atbildi, jo šajā gadījumā ir svarīgi, kurā pašvaldībā deklarēta bērna un vecāku dzīvesvieta un kāds ir tās pieņemtais regulējums.

Katras pašvaldības pienākums šādā situācijā atbilstoši Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļai  ir nodrošināt līdzfinansējumu pakalpojuma saņemšanai privātā bērnudārzā. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Līdzfinansējuma saņemšanas kārtība un apmērs tiek noteikts katras pašvaldības saistošajos noteikumos.

Atšķirībā no obligāta pienākuma nodrošināt pieejamību pirmsskolas izglītības apguvei bērnudārzā, pašvaldībai nav normatīvajos aktos noteikta pienākuma nodrošināt arī alternatīva bērnu uzraudzības pakalpojuma saņemšanu. Tas nozīmē – katras pašvaldības ziņā ir lemt, vai un kādā apmērā atbalstīt bērnu uzraudzības jeb aukļu pakalpojuma līdzfinansēšanu. Tādējādi pašvaldību politika attiecībā uz aukļu pakalpojuma nodrošināšanu katrā pilsētā vai novadā atšķiras.

Tāpēc, lai saņemtu precīzu atbildi, aicinām vērsties savas dzīvesvietas pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas