E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17200
Lasīšanai: 2 minūtes
26
26

Kāda ir nekustamā īpašuma pārrakstīšanas kārtība un izmaksas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2019
Evija

Labdien! Vēlos noskaidrot, kāda ir nekustamā īpašuma pārrakstīšanas kārtība un izmaksas. Esmu nopirkusi dzīvokli (līgums ar izpirkšanas tiesībām) un tagad vēlos to pārrakstīt uz sava dēla vārda. Diemžēl neatrodos Latvijā, tāpēc vēlos saprast, vai nepieciešama mana fiziskā klātbūtne vai pietiek ar iepriekšējā īpašnieka un mana dēla klātbūtni. Kāda ir pārrakstīšanas procedūra, cik tas maksā, un kā var noorganizēt apgrūtinājumu dzīvoklim? Iepriekš pateicos!

A
atbild:
12. augustā, 2019
Latvijas notārs
Vitālijs Bogdāns, zvērināts notārs

Dzīvokļa īpašuma tiesības tālāk var nodot tikai tā persona, kura zemesgrāmatā ir ierakstīta par dzīvokļa īpašnieku. Ja dzīvoklis joprojām ir uz iepriekšējā īpašnieka vārda, tad Jums vispirms jānokārto tā iegādes darījums līdz galam un jāreģistrē savas īpašumtiesības zemegrāmatā. Ja zemesgrāmatā jau ir reģistrētas Jūsu īpašuma tiesības uz dzīvokli, Jūs varat nodot dzīvokli dēlam, piemēram, dāvinot un paredzot sev tajā dzīvokļa tiesību vai slēdzot uztura līgumu ar savu dēlu, vai ļaujot notikumiem ritēt savu gaitu un atstājot dzīvokli savam dēlam mantojumā.

Lai atbildētu uz jautājumu par to, vai procesā nepieciešama Jūsu klātbūtne, trūkst daudz informācijas, taču jebkuru notariālo darbību pie Latvijas zvērinātiem notāriem var veikt arī attālināti portālā www.latvijasnotars.lv, un arī zemesgrāmatā dokumentus zvērināts notārs var iesniegt elektroniski.

Izmaksas ir atkarīgas no dzīvokļa vērtības un daudziem citiem aspektiem, par kuriem situācijas izklāstā nav informācijas. Iesaku vērsties pie kāda no zvērinātiem notāriem (arī konsultācija var noritēt attālināti), lai saprastu Jūsu situācijai piemērotāko risinājumu, kā arī lai noskaidrotu potenciālās izmaksas.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas