E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17189
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2019
Tatjana

Labdien! Māju, kurā es dzīvoju, apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku biedrība. Cik man ir zināms, apsaimniekošanas līgums nav noslēgts. Vēlētos saprast, vai tāds vispār ir nepieciešams, jo LV portālā atradu divus pretrunīgus viedokļus: Vitolds Peipiņš konsultē "[..] ja dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē pieņēmuši lēmumu, ka māju pārvalda pati dzīvokļu īpašnieku biedrība, tad vairs nekādi atsevišķi līgumi nav jāslēdz." Savukārt Mudīte Luksa raksta: "Apsaimniekošanas līgumam, kas noslēgts ar dzīvokļu īpašniekiem, noteikti ir jābūt."

A
atbild:
28. jūnijā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta otrajā daļā ir noteikts: “Dzīvojamās mājas īpašnieks uzdod pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, rakstveidā noslēdzot ar viņu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu.” Dzīvokļu īpašnieki šo līgumu slēdz saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. Noslēgtais pārvaldīšanas līgums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam, un atsevišķs līgums ar katru dzīvokļa īpašnieku tādējādi nav nepieciešams.

Jūsu minētajā otrajā konsultācijā Nr. 2123 Irisa Simanoviča, vadoties pēc jautājumā ietvertajiem faktiem, izsaka pieņēmumu, ka daudzdzīvokļu māja no iepriekšējā apsaimniekotāja (pašvaldības uzņēmuma) Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā noteiktajā kārtībā dzīvokļu īpašnieku valdījumā vēl nav pārņemta, un acīmredzot tādēļ šāds ieteikums par atsevišķu līgumu izsniegšanu un parakstīšanu.

To darīt var, taču īstenībā šādā dokumentā jāietver tas pats saturs, kas dzīvokļu īpašnieku kopības noslēgtajā pārvaldīšanas līgumā, tātad tam nav īpašas nozīmes.

Svarīgākais ir tas, vai dzīvokļu īpašnieku kopība ar mājas pārvaldnieku (biedrību) ir likumā noteiktajā kārtībā noslēgusi dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu, kas ir saistošs visiem dzīvokļu īpašniekiem. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 11. pantā ir uzskaitīti nosacījumi, kas iekļaujami pārvaldīšanas līgumā.

Informāciju par to, vai un kad šāds līgums ir noslēgts, varat atrast mājas lietā (likuma 8. pants), kas atrodas pie pārvaldnieka.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas