E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17127
Lasīšanai: 3 minūtes

Ceļu satiksme uz ietvēm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2019
Laura

Vai cilvēks, kas, pārvietojoties ar sporta inventāru pa pilsētu, nesakārtotas infrastruktūras dēļ, kas izpaužas kā ēkas paplašinājums uz ietves rēķina, guvis nopietnu traumu, ir tiesīgs vērsties pret ēkas īpašnieku ar mērķi lūgt kompensāciju?

A
atbild:
10. jūnijā, 2019

Ceļu satiksmi, tai skaitā uz gājējiem paredzētām ietvēm, nosaka Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumi Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi”. Saskaņā ar minēto noteikumu 8. punktu pārvietoties pa ietvi, gājēju ceļu, gājēju un velosipēdu ceļu, kopīgu gājēju un velosipēdu ceļu vai nomali, izmantojot skrituļslidas, skrituļdēļus u. tml. sporta vai atpūtas inventāru, atļauts, ja tas netraucē pārējos gājējus. Šķērsot brauktuvi ar minēto inventāru atļauts ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu.

Savukārt pārvietošanās pa gājēju ietvēm saskaņā ar noteikumu 200. panta 200.3. punktu ir ierobežota “ar gājēja pārvietošanās ātrumu”. Tādējādi, ja, pārvietojoties ar sporta inventāru pa gājēju ietvēm, cietušais ir guvis “nopietnas traumas”, pirmšķietami secināms, ka sporta inventāra vadītājs (lietotājs) nav izvēlējies pareizo braukšanas ātrumu un nav izvērtējis braukšanai drošus apstākļus. Jebkurš transportlīdzekļa, velosipēda, sporta inventāra vai cita pārvietošanās līdzekļa vadītājs sākotnēji ir atbildīgs par satiksmes drošību, citu satiksmes dalībnieku un savu drošību, līdz ar to droša braukšanas ātruma izvēle un braukšanas apstākļu izvērtēšana ir attiecīgā vadītāja pienākums. Pirmšķietami, kā tas izriet no jautājuma, ēkas paplašinājums uz ietvi nevar radīt nejaušu vai īslaicīgu ietekmi uz ceļu satiksmi, un gadījumos, ja ēkas īpašnieka būve ir uzbūvēta saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, ēkas īpašniekam nevar iestāties atbildība par trešo personu neatbilstoša pārvietošanās ātruma izvēli.

Papildus, ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un jaunu pārvietošanās līdzekļu ienākšanu ceļu satiksmē, LV portāla redakcija aicina Jūs iepazīties ar rakstu Elektriskais skrejritenis – velosipēds vai mopēds, un kad jāpērk OCTA polise.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas