E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17088
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā izšķirt laulību, ja viens no laulātajiem nedzīvo Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2019
ivans

Labdien! Kā izšķirt laulību, ja viens laulātais dzīvo Latvijā, bet otrs Vācijā?

A
atbild:
10. jūlijā, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Sākumā jāprecizē, kurā valstī noslēgta laulība un vai laulātie abi ir Latvijas vai dažādu valstu pilsoņi.

Ja abi laulātie ir Latvijas Republikas pilsoņi, saskaņā ar Civillikuma 69. pantu laulību var šķirt vai nu tiesā, vai arī pie notāra. Pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu, laulība šķirama tikai tiesā. Savukārt, ja abi laulātie piekrīt šķirties, tad tas izdarāms pie notāra. Šādā gadījumā abiem laulātajiem jāiesniedz iesniegums par laulības šķiršanu. Turklāt laulības šķiršana pie notāra notiks ātrāk un arī izmaksās mazāk. Ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti, tiek uzskatīts, ka laulība ir izirusi.

Civilprocesa likuma 236. pants paredz, ka laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Savukārt tiesā laulību iespējams šķirt arī bez otras puses piedalīšanās, tomēr tas var prasīt vairāk laika nekā tad, ja piedalās abas puses.

Situācijā, kad viens no laulātajiem pastāvīgi nedzīvo Latvijā, lietā par laulības šķiršanu  iespējams pilnvarot pārstāvi, piemēram, radinieku vai draugu. Pilnvarai jābūt notariāli apliecinātai, kā to paredz Civilprocesa likuma 85. panta pirmā daļa. Šajā pilnvarā jābūt norādei, ka tā ir izsniegta uzrādīšanai laulības šķiršanas lietā. Ja pilnvara uzrakstīta ārzemēs, tai jābūt iztulkotai un notariāli apliecinātai. Tomēr pastāv varbūtība, ka, šķirot laulību pie notāra, notārs dokumentu iesniegšanas laikā vēlēsies klātienē satikt otru laulāto, bet nākamajā reizē atzīs par pietiekamu pilnvarotās personas klātbūtni. Tādēļ ieteicams iepriekš doties uz konsultāciju pie notāra un visas nepieciešamās nianses noskaidrot.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas