E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16987
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Rēķins ir obligāti jāpiegādā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2019
Dmitrijs

Labdien! Jautājums: vai mājas apsaimniekotājam ir likumā noteikts pienākums ik mēnesi sagatavot un nosūtīt dzīvokļa īpašniekam rēķinu, uz kura pamata ir jāveic maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem? Problēmas būtība: nav skaidrs, par ko faktiski tiek maksāts, kā arī var rasties situācija, ka, pēc mana aprēķina, parāda par komunālajiem pakalpojumiem nav, taču, pēc apsaimniekotāja viedokļa, ir. Iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
31. maijā, 2019

“No likuma “Par grāmatvedību” 7. pantā noteiktā izriet, ka tad, ja kāda organizācija vai persona sniedz pakalpojumus, tad šo faktu fiksē ar izrakstītu rēķinu. Tātad rēķins ir dokuments, kas apstiprina, ka pakalpojums ir sniegts, un pārvaldnieka pienākums ir izrakstīt rēķinus dzīvokļu īpašniekiem, iekļaujot informāciju, kādi pakalpojumi kādā apmērā ir sniegti, norādot izmaksas pa pozīcijām.

Bet nereti praksē notiek tā, ka pārvaldnieki šādus aprēķinus veic kādos savos reģistros, bet dzīvokļu īpašniekiem dara zināmu tikai kopējo maksājamo summu. Tādējādi dzīvokļu īpašnieki nespēj kontrolēt, cik daudz par kādu pakalpojumu jāmaksā,” jautājumu komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

Kā noteikts Dzīvokļa īpašuma likumā, dzīvokļu īpašnieku pienākums ir piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā, kā arī viņi ir tiesīgi paši lemt par dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu noteikšanas un maksāšanas kārtību. Lai šādu lēmumu pieņemtu, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas