E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16934
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Kriminālprocesa obligātuma princips

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
D. Smirnovs

Kā panākt kriminālprocesa uzsākšanu, ja policija atsakās to darīt, lai gan ir konstatēts nozieguma sastāvs un ir pierādījumi? Ar viltus zvērināta advokāta palīdzību tika izkrāpts sirmgalves nekustamais īpašums un legalizēts caur firmu, kā arī ir izkrāpta liela naudas summa. Apstrīdot prokuratūras sūta visu policijai, bet policija atsakās palīdzēt, visiem pilnīgi vienalga.

A
atbild:
22. maijā, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Jūsu jautājumā aprakstītais atteikums uzsākt kriminālprocesu, visticamāk, būtu saistāms ar kriminālprocesa obligātuma principa pārkāpumu.

Kriminālprocesa obligātuma princips nostiprināts Kriminālprocesa likuma 6. pantā: “Amatpersonai, kura pilnvarota veikt kriminālprocesu, ikvienā gadījumā, kad kļuvis zināms kriminālprocesa uzsākšanas iemesls un pamats, ir pienākums savas kompetences ietvaros uzsākt kriminālprocesu un novest to līdz Krimināllikumā paredzētajam krimināltiesisko attiecību taisnīgam noregulējumam.”

Uz šo principu arī vajadzētu atsaukties, bet ne tikai, jo šis ir tikai princips, kurš jāievēro, piemērojot Kriminālprocesa likumu.

Kriminālprocesa uzsākšanas iemesli precīzāk noteikti Kriminālprocesa likuma 369. un turpmākajos pantos.

Šajā situācijā pirmšķietami ir konstatējami nepieciešamie nosacījumi, lai procesuāli pilnvarotai personai rastos pienākums uzsākt kriminālprocesu.

Atteikums ierosināt kriminālprocesu nedrīkst izpausties kā vienaldzība vai bezdarbība, arī šāda lēmuma pieņemšanas kārtība ir regulēta Kriminālprocesa likumā. Atteikums ierosināt kriminālprocesu arī ir procesuāls lēmums, par šādu lēmumu, lai to varētu apstrīdēt, ir jāsaņem rakstisks apliecinājums. Pārsūdzēšanas kārtība noteikta Kriminālprocesa likuma 373. pantā.

Ja procesuāli pilnvarota amatpersona atsakās izsniegt rakstisku apliecinājumu par kriminālprocesa uzsākšanu, tad nepieciešams fiksēt attiecīgās amatpersonas vārdu un uzvārdu, un citus apstākļus, lai ar šādu informāciju varētu vērsties Valsts policijas Iekšējās kontroles birojā par amatpersonas bezdarbību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas