E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11942
Lasīšanai: 3 minūtes

LM rosinās atcelt normas, kas 2018. gadā paredzēja izmaiņas pabalstu aprēķinā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2017
Zigrīda

Labdien! Mani interesē, kas mainīsies slimības lapu aprēķinā 2018. gadā. Saprotu, ka tas skars gan bērna slimības lapas, gan manu slimošanu no 11. dienas, ko apmaksā VSAA. 1. Piemēram, ja mana iemaksu alga 2017. gadā mēnesī ir 1000 eiro, bet bērns veselu mēnesi noslimoja 2017. gada septembrī. 2018. gada janvārī bērns slimoja visu mēnesi. Vai es pareizi saprotu, ka vidējā iemaksu alga būs 1000 eiro x 11 mēneši + valstī noteiktā vidējā mēneša iemaksu alga 713,54 (piemēram, šobrīd, 2016. gadā) x 0,40 eiro? 2. Vai es pareizi saprotu, ka tagad slimot uz valsts rēķina būs izdevīgi trūcīgajiem, kuriem ir minimālā alga? Bet tiem, kas 10 gadus ir strādājuši par lielu algu, būs jāiet uz darbu slimiem, jālaiž dārziņā slimi bērni, jo sanāk ļoti daudz zaudēt ienākumus, kurus banka nesaprot un no kredītiem neatbrīvo?

A
atbild:
05. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Labklājības ministrija (LM) rosinās veikt grozījumu likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” pārejas noteikumos, atceļot normu, kas paredz mainīt maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalsta aprēķināšanas kārtību.

Kā norādīts LM informācijā presei, iecerēts atcelt normu, kas paredzēja no 2018. gada 1. janvāra personai, kurai iemaksu algas noteikšanas perioda daļā iemaksu alga nebūs slimības, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, aprēķinot pabalstu, iemaksu algu par šo perioda daļu noteikt no valstī noteiktās mēneša vidējās iemaksu algas 40 procentu apmēra (vecāku un slimības pabalstam) vai 70 procentu apmērā (maternitātes un paternitātes pabalstam).

LM pie šāda lēmuma nonākusi, vairākkārt uzklausot vecāku organizāciju un māmiņu grupas pārstāvju viedokli. Kopīgās darba sarunās ar nevalstiskajām organizācijām, jo īpaši tām, kas apvieno jaunās māmiņas, ir secināts, ka konsultācijas ir jāturpina arī pie pabalstu aprēķina metodikas izmaiņām, lai rastu labāko risinājumu.

Atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam no 2020. gada 1. janvāra plānots noteikt vienādu vidējās iemaksu algas aprēķināšanas algoritmu (pabalstu aprēķina metodiku) īstermiņa pakalpojumiem. Tas tiks darīt, lai padarītu pabalsta aprēķināšanu saprotamāku klientiem un vieglāk administrējamu valstij. Tas arī mazinās sociālās apdrošināšanas pabalstu sistēmas negodprātīgu izmantošanu, saņemot pabalstus nepamatoti augstos apmēros, informē LM.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas