E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16914
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalsta aprēķinā ņem vērā sociālo apdrošināšanu arī mikrouzņēmumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2019
Liene

Piemēram, strādāju gan mikrouzņēmumā, gan SIA un abos saņemu 720 eiro neto. Vēlos aiziet dekrētā. Vai maternitātes pabalstu saņemšu, ņemot vērā abu uzņēmumu iemaksas vai tikai viena? Vai, strādājot MU un SIA, es būšu zaudētāja un saņemšu krietni mazāku pabalstu?

A
atbild:
08. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tāpat kā darba ņēmējs, kurš no darba algas maksā vispārējos darbaspēka nodokļus (iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas), arī mikrouzņēmuma (MU) darbinieks ir sociāli apdrošināts. Kā darba ņēmējam MU darbiniekam ir tiesības uz visiem tiem pašiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, uz kuriem ir tiesības ikvienam darba ņēmējam. Līdz ar to, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tiks ņemti vērā sociālās apdrošināšanas periodi abos nodokļa maksātāja statusos un maternitātes pabalsta apmēru veidos iemaksas abos uzņēmumos. Tās summēsies.

Maternitātes pabalstu nosaka 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Vispārējā nodokļu režīmā apdrošināšanas iemaksu alga ir bruto alga, no kuras jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam iemaksas nosaka pēc īpašas formulas nevis no algas (jo algai nodokļu nav), bet gan no iemaksu objekta. To nosakot, ņem vērā MU apgrozījumu, darbinieku skaitu, darba algu.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendāra dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku. Otro daļu – par 56 vai 70 kalendāra dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi, piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Saskaņā ar likumu “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” maternitātes pabalstu par grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu piešķir, ja persona neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus.

Informāciju par visiem pabalstiem vecākiem varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas