E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16903
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
3
3

Ja traucē sabiedrisko kārtību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2019
Inese Liepiņa

Labdien! Pēc tirdzniecības centra “Akropole” atvēršanas daudzdzīvokļu nama dzīvokļu īpašnieki, kas ir arī mājai piesaistītās zemes īpašnieki (jo zeme ir kopīpašumā), vairākkārtēji vērsās gan pie pašvaldības policijas, gan Valsts policijas, lai kaut kādā veidā mēģinātu novirzīt lielās ļaužu masas (un novērstu pusaudžu un jauniešu ālēšanos) no sava pagalma, kur nav izejas uz tirdzniecības centru, jo ir tikai zaļā zona (šeit bija slēgtais iekšpagalms pirms žoga nojaukšanas), uz tirdzniecības centra izbūvētajām ietvēm. Valsts policija atteicās braukt. Pašvaldības policija bija vienu reizi, bet pēc tam daudziem no zvanītājiem tika teikts: “Izsakām jums līdzjūtību, bet glābt jūs var tikai žogs!” Jautājums: vai policijas atbilde ir atbilstīga LR likumdošanai? Vai tiešām žogs ir vienīgā iespēja glābt daudzdzīvokļu mājas īpašumu/kopīpašumu, jo nav Latvijā otra šāda piemēra, kad mājas pagalmā ir uzcelts nevis vienkārši veikals, bet gan milzīgs tirdzniecības centrs? Iesakiet, lūdzu, kurp vērsties pēc palīdzības!

A
atbild:
03. jūnijā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk – LAPK) 167. pantu sabiedriskā miera traucēšana, kas izpaužas kā necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru (sīkais huligānisms), ir aizliegta un par to draud administratīvā atbildība. Atbilstoši LAPK 214.1 panta pirmajai daļai pašvaldības policija izskata sīkā huligānisma lietas (LAPK 167. pants). Attiecīgi, ja pie daudzdzīvokļu mājas kāda persona traucē sabiedrisko mieru, piemēram, pārmērīgi trokšņo vai lieto necenzētus vārdus, tad mājas iedzīvotājiem un citām personām, kuru miers ir traucēts, ir jāinformē Rīgas pašvaldības policija par iespējamo administratīvo pārkāpumu. Jānorāda, ka ne visos gadījumos, kad kāda persona uzvedas pārāk skaļi vai šķietami bezkaunīgi, šāda rīcība tiks uzskatīta par sīko huligānismu.

Likuma “Par policiju” 10. panta pirmās daļas 6. punkts paredz, ka viens no policijas pamatpienākumiem ir novērst un pārtraukt administratīvos pārkāpumus, noskaidrot vainīgos, savas kompetences ietvaros sastādīt protokolus, izskatīt lietas par šiem pārkāpumiem vai arī nodot tās izskatīšanai pēc pakļautības. Līdz ar to, ja Rīgas pašvaldības policija nereaģē uz ziņojumu par iespējamu administratīvo pārkāpumu vai izturas ciniski pret zvanītāju, tad jāiesniedz sūdzība Rīgas pašvaldības policijas vadībai. Visi zvani, kas notiek pa palīdzības tālruni 110, tiek ierakstīti, tāpēc sūdzībā vajadzētu atsaukties uz konkrētu datumu un laiku, kad saruna notika, kā arī norādīt Rīgas pašvaldības policijas darbinieka vārdu, ar kuru saruna notika. Papildus tam būtu ieteicams iespējamo administratīvo pārkāpumu fiksēt, piemēram, ar videoierakstu, lai pierādītu, ka izsaukuma brīdī notika pārkāpums, taču Rīgas pašvaldības policija uz to nereaģēja.

Ja zeme ap daudzdzīvokļu māju pieder tās iedzīvotājiem, tad pastāv iespēja uzstādīt žogu. Šāda žoga uzstādīšanai būs jāiegūst piekrišana no zemes kopīpašniekiem un visas nepieciešamās atļaujas vai saskaņojumi no attiecīgajām iestādēm. Šis risinājums ir aprakstīts tikai kā teorētiska iespēja, jo bez pilnīgas informācijas par attiecīgo daudzdzīvokļu māju un zemi ap to nav iespējams sniegt konkrētu atbildi. Norādu, ka Rīgas pilsētas būvvaldē ir iespējams saņemt speciālista bezmaksas konsultāciju par šāda žoga uzstādīšanas iespējamību.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas