E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16783
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
4
1
4

No bruto algas veic sociālās iemaksas, piemēro neapliekamo minimumu, ietur IIN

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2019
Artis

Labdien! Vēlos pats rēķināt savu algu, lai zinātu, vai darba devējs man to pareizi izmaksā. Man ir stundas apmaksa. 4,50 eiro stundā pirms nodokļa nomaksas. Ja es pareizi sapratu, tad neapliekamais minimums ir fiksēta summa, kas netiek aiztikta. Bet kāda summa tiek ņemta nost no pārējās nopelnītās naudas? Esmu izmēģinājis dažādus kalkulatorus tiešsaistē, un nezin kāpēc summa atšķiras. Paldies!

A
atbild:
02. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Izmaksājot ikmēneša darba samaksu, darba devēja pienākums ir izsniegt vai elektroniski uz darba e-pasta adresi darbiniekam nosūtīt algas lapiņu. Darba likuma 71. pants paredz: izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

No bruto algas vispirms tiek ieturētas darbinieka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – 11%. Piemēro mēneša prognozēto neapliekamo minimumu. No bruto algas atņem VSAOI un neapliekamo minimumu, paliek summa, no kuras ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Ja alga ir līdz 1667 eiro mēnesī, ienākuma nodokļa likme ir 20%.

Piemēram, aprēķinātā alga (bruto) 700 eiro mēnesī. VSAOI – 77 eiro.  Prognozētais neapliekamais minimums (neesat norādījis), pieņemsim, 120 eiro. IIN maksājums: (700–77–120) x 20% = 100,60 eiro. Alga izmaksai (pēc nodokļu ieturēšanas): 700–77–100,60 = 522,40 eiro.

Katra darbinieka mēneša prognozēto neapliekamo minimumu darba devējam paziņo Valsts ieņēmumu dienests divas reizes gadā. Tas tiek aprēķināts, pamatojoties uz darbinieka iepriekšējā perioda ienākumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas