E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16725
Lasīšanai: 4 minūtes

Kredīta atmaksa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2019
Svetlana

Labdien! Esmu kredīta galvotāja. Kredītā ir iesaistīts mans vīrs – kredīta ņēmējs, es esmu viņa galvotāja. Vēl kredīta ņēmējs ir vīrabrālis, un viņa galvotāja ir vīramāte. Kredīta summa bija liela, tāpēc nepieciešami bija 2 kredīta ņēmēji un galvotāji. Vai šķiršanās gadījumā no manis var noņemt galvotāja pienākumus? Vīrs kredītu negrib atdot. Par kredīta naudu pirkti dzīvokļi Bulgārijā. Viens dzīvoklis ir pārdots, par to naudu vīrs pirka savai firmai tehniku. Kredītā ir ieķīlāta māja. Māja pieder vīramātei. Mans vīrs maksā par kredītu, un viņš vienīgais to naudu izmanto. Šobrīd vīrabrālis ir bezdarbnieks. Vīramātei 71 gads. Ko tādā gadījumā var izdarīt? Ja banka pārskatīs lietu, tā var procentus paaugstināt? Vai piespiedu kārtā pieprasīt atgriezt kredītu? Mans vīrs ir maksātspējīgs. Man nekāda īpašuma nav. Šķiršanās iemesls – vīram ir attiecības ar citu sievieti. Ko tādā gadījumā var darīt? Bankai nav svarīgi, esmu es sieva vai nē. Bet tīri cilvēciski – kā man rīkoties? Viņš turpinās izmantot kredīta naudu, bet es īrēšu dzīvokli un baidīšos, maz kas atgadīsies, no kā es maksāšu kredītu?

A
atbild:
17. aprīlī, 2019

Aizdevuma (kredīta) izsniegšanas tiesiskās attiecības ir noregulētas ar aizdevuma līgumu. Tas nozīmē, ka neatkarīgi no tā, vai Jūs būsiet laulības attiecībās vai šķirti, saistības, kas izriet no aizdevuma līguma (Jūsu gadījumā galvojums), tas neietekmēs. Saskaņā ar Civillikuma 1692. pantugalvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu, neatsvabinot tomēr pēdējo no viņas parāda”.

Ja saistības tiek pildītas pienācīgi (savlaicīgi, bez kavējumiem), kredītiestādei pirmšķietami nav pamata pirms noteiktā termiņa pārskatīt aizdevuma līguma nosacījumus un paaugstināt procentu likmes vai mainīt līguma nosacījumus. Katrā ziņā kredītiestādes tiesības pārskatīt aizdevuma izsniegšanas, atmaksas vai nodrošinājuma nosacījumus izriet no paša aizdevuma līguma normām. Ņemot vērā, ka mums nav zināmi aizdevuma līguma nosacījumi, nevaram Jums sniegt precīzāku informāciju.

Attiecībā uz sekām pēc laulības šķiršanas – Jūsu vīrs un viņa brālis kā kredīta ņēmēji ir atbildīgi par šo saistību izpildi. Bez minētā, kā jau Jūs minējāt, aizdevuma izsniegšanai kā ķīla (ieķīlāta) tika dota Jūsu vīramātes māja.

Ņemot vērā apstākļus, ka mūsu rīcībā nav informācijas, vai par kredīta līdzekļiem iegādātie īpašumi (Bulgārijā) ir ieķīlāti par labu aizdevējam, nevaram sniegt informāciju par potenciālām sekām Jums kā galvotājai attiecībā uz gadījumu, ja īpašumi tiktu atsavināti saistībā ar kredītsaistību nepildīšanu.

Kā jau Jūs minējāt uzdotajā jautājumā, par aizdevuma atmaksu galvojumu ir devušas divas personas – Jūs un Jūsu vīramāte, tas nozīmē, ka aizdevuma līguma nepildīšanas rezultātā atbildība tiks prasīta no abiem kredīta ņēmējiem un galvotājiem, ja ieņēmumi no nodrošinājumu atsavināšanas, kas doti aizdevuma atmaksas nodrošināšanai, būs nepietiekami visu prasījumu apmierināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas