E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16722
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai ārstniecības iestāde var prasīt naudu par personas datu ievadīšanu čekā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2019
Antoņina

Vai tas ir likumīgi – pieprasīt maksu par to, ka čekā ieraksta manu vārdu un uzvārdu? Nesen apmeklēju zobārstu Jēkabpils pilsētas poliklīnikā. Par zoba labošanu vajadzēja maksāt 30 eiro, bet tad, kad es palūdzu, lai man izsniedz čeku, zobārsta medmāsa lika piemaksāt vēl 2 eiro par to, ka čekā ierakstīs manu uzvārdu.

A
atbild:
10. jūnijā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Līdz šim neviena valsts iestāde, kurā LV portāls vērsās pēc padoma šajā jautājumā, nebija saņēmusi sūdzības par to, ka kāds pakalpojuma sniedzējs par personas koda ievadīšanu čekā būtu pieprasījis papildu samaksu. Vienlaikus jāatzīst, ka normatīvais regulējums to arī neaizliedz.

Jebkurš pakalpojumu sniedzējs (tajā skaitā ārstniecības iestāde) var sniegt dažāda veida maksas pakalpojumus, taču tiem ir jābūt oficiāliem – iekļautiem maksas pakalpojumu cenrādī, tam jābūt redzamam arī maksājuma dokumentos (čekos, kvītīs), un par to ir jāsamaksā nodoklis.

Tāpat klientam ir jābūt informētam par to, ka attiecīgais pakalpojums ir par maksu.

Iepazīstoties ar jautājumu, Veselības ministrija norādīja, ka jebkuras domstarpības ārstniecības iestādē vispirms būtu jāmēģina risināt, vēršoties pie iestādes vadības. Iespējams, tā ir konkrēta apkalpotāja personīga iniciatīva, nevis iestādes politika, un tādā gadījumā tas ir risināms citā līmenī. Tāpat ar iesniegumu un maksājuma dokumentiem ir iespējams vērsties Veselības inspekcijā, kas izvērtēs iestādes darbības pamatotību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas