E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16718
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Jāizvērtē nomas maksas prasījuma pamatotība, jāvienojas vai jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2019
Ērika

Mani vecāki par zvejnieku kolhoza pajām privatizēja dzīvokli. Pēc viņu nāves dzīvoklis ir mans īpašums. Kopīpašums sastāv no 12 dzīvokļiem ar malkas apkuri. Uz mājai piegulošās zemes ir malkas šķūnīši un pagrabs. Zemes kopējā platība 3023 m². Zemi no starpnieka tagadējais īpašnieks nopirka 2009. gadā, nepiedāvājot to iegādāties dzīvokļu īpašniekiem. Līdz 2018. gada oktobrim īpašnieks ar mums nekontaktējās un nomas maksu par zemi neprasīja. Tagad caur tiesu grib maksu par 10 gadiem 6%.

A
atbild:
09. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 1893. pantu saistību tiesības izbeidzas, ja tiesīgā persona tās pienācīgi neizlieto likuma noteiktā noilguma termiņā. Vispārējais noilguma termiņš ir noteikts Civillikuma 1895. pantā, paredzot, ka visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.

Īsāki noilguma termiņi ir noteikti komersantu darījumiem. Komerclikuma 406. pants paredz, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Piespiedu nomas tiesiskajās attiecībās situācijas var būtiski atšķirties. Ja zemes īpašnieks prasa saistību izpildi, dzīvojamās mājas īpašniekiem ir jāizvērtē prasījuma pamatotība un iespēja vienoties par piespiedu nomas tiesisko attiecību pastāvēšanu. Ja vienošanos nav iespējams panākt, nomas jautājumus izšķir tiesa.

Kas attiecas uz nomas maksājuma apmēru, – to ietekmē veids, kādā ēka ir iegūta īpašumā. Likums “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” noteic: ja fiziskās vai juridiskās personas ēkas un būves ieguvušas likumā “Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju” noteiktajā kārtībā, tām nomas maksa par zemi, ko aizņem ēkas, būves un pagalms, un šo ēku un būvju uzturēšanai nepieciešamo zemi līdz 0,5 hektāru platībā nedrīkst pārsniegt 5 procentus no zemes kadastrālās vērtības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas