E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16692
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Uzturlīdzekļi nav apliekami ar nodokli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2019
Lija

Labdien! Es un mans bijušais vīrs šķiršanās laikā noslēdzam vienošanos par uzturlīdzekļu summu un par to, ka dārgus pirkumus, kas ir nepieciešami bērnu aprūpei un vajadzību nodrošināšanai, pirksim kopīgi. Šobrīd bijušais vīrs atrodas ASV un grib atsūtīt manā kontā naudu (savu daļu) jaunas mašīnas pirkšanai (mašīna ir nepieciešama bērnu pārvadāšanai no/uz bērnudārzu un dažādiem pulciņiem un tiks iegādāta uz mana vārda). Papildus uzturlīdzekļiem (summa 2019. gadā būs 5500 eiro) mašīnas pirkšanai plāno pārskaitīt apmēram 12 000 eiro, kopā summa 2019. gadā būs 17 500 eiro. Vai man ir jāmaksā IIN no šīs summas? Vai man atsevišķi jādeklarē 12 000 eiro saņemšana kontā?

A
atbild:
15. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktajam uzturnauda netiek ietverta gada apliekamajā ienākumā un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikta.

Gada ienākumu deklarācijā jāuzrāda kalendāra gadā gūtie ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 eiro gadā.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, par saņemto uzturnaudu D1 pielikuma 1. ailē “Ienākuma gūšanas vieta un veids” jānorāda personas kods, kā arī jāaizpilda 2. un 3. aile.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas