E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16690
Lasīšanai: 4 minūtes
1
13
1
13

Transportlīdzekļa fotoattēla publiskošana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2019
Solvita

Labdien! Persona nofotografēja manu personisko mašīnu “Facebook” (pamatojot, ka es pārkāpu ceļu satiksmes noteikumus), un fotoattēlā ir redzams un salasāms manas mašīnas valsts numurs, komentējot manu rīcību, ka es atvedu savu bērnu bērnudārzā un pārkāpu auto novietošanas noteikumus. Vai persona pārkāpa datu aizsardzības likumu? Ja jā, tad kādi pierādījumi man jāpievieno savam iesniegumam? Paldies par konsultāciju!

A
atbild:
16. aprīlī, 2019

Fizisko personu datu apstrādes likumības priekšnosacījumus reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679. Regulas 5. pants nosaka personas datu apstrādes (personiskā transportlīdzekļa ar identificējamu valsts reģistrācijas numura zīmi publiskošanu sociālajos tīklos (nenoteiktam personu lokam)) tiesiskos priekšnosacījumus, t.i., personas datu apstrādes pamatprincipus. Datu apstrāde ir tiesiska, ja pastāv tās apstrādes likumiskie priekšnosacījumi, ir datu apstrādes pamats, mērķis, datu apstrāde ir veikta godprātīgi, dati ir apstrādāti, piemērojot datu apstrādes minimizēšanas priekšnosacījumus, u. c.

Pirmšķietami vērtējot datu apstrādes pārkāpumu, ir jāidentificē datu apstrādes mērķi un jāprecizē, vai attiecībā uz šādu apstrādi nav piemērojami izņēmumi. Piemēram, datu apstrāde ir notikusi žurnālistikas nolūkos sabiedrības interesēs. Šādu izņēmumu paredz Fizisko personu datu apstrādes likuma 32. panta 1. daļa. Taču, arī apstrādājot datus sabiedrības interesēs žurnālistikas nolūkā, ir ievērojami regulas 5. panta pamatprincipi.

Šādā situācijā ir vērtējams līdzsvars starp sabiedrības ieguvumu no šādas informācijas publiskošanas un iejaukšanās datu subjekta privātumā būtiskumu. Pirmšķietami vērtējot iemeslus, kādēļ šādi dati tiek publiskoti, ir sabiedriskā interese ceļu satiksmes drošības nodrošināšanā un šādu ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu mazināšanā. Taču, vērtējot, vai šo pašu mērķi nav iespējams sasniegt citiem līdzekļiem (piemēram, aizklājot konkrētā identificētā transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmi), ir secināms, ka transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmes publiskošana ir nesamērīgs personas privātuma aizskārums un vērtējama kritiski.

Tādējādi katrs šāds datu apstrādes un publiskošanas gadījums ir jāvērtē individuāli, ņemot vērā arī pārkāpēja personību. Piemēram, ja šādu pārkāpumu izdara publiska persona, amatpersona u. c., jāvērtē, vai šādā gadījumā minētās personas bauda tādu pašu aizsardzības pakāpi kā jebkurš datu subjekts.

Ņemot vērā minēto, sākotnēji saskaņā ar regulas nosacījumiem un Datu valsts inspekcijas atziņām Jūs kā aizskartā persona esat tiesīga vērsties pie attiecīgā datu apstrādes pārziņa (informācijas publiskotāja) ar prasījumu šo fotoattēlu dzēst. Ja Jūsu prasība netiek apmierināta vai Jūs nesaņemat atbildi pēc būtības mēneša laikā no tās nosūtīšanas brīža, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā (uzraudzības iestāde) par Jūsu personas datu prettiesisku apstrādi. Iesniegumu paraugi atrodami šeit. Iesniegumam jāpievieno pierādījumi par prettiesisko personas datu apstrādi (piemēram, ekrānuzņēmums (print screen) un saite uz attiecīgo fotoattēlu), kā arī pierādījumi tam, ka sākotnēji esat vērsusies pie datu apstrādes pārziņa ar lūgumu dzēst publiskoto attēlu. 

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas