E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16645
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Biedrības biedru tiesības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2019
Rihards

Labdien! Medību kolektīvs (valde) nolemj pirkt īpašumu un pieprasa, lai biedri katrs pārskaita 6000 eiro mēneša laikā, ja ne, izslēgšot no kolektīva. Cik tas ir korekti?

A
atbild:
08. aprīlī, 2019

Biedrību darbību Latvijā reglamentē Biedrību un nodibinājumu likums. Saskaņā ar minētā likuma 33. panta 1. daļu biedrības pārvaldes institūcijas ir biedru sapulce (kopsapulce) un valde. Savukārt 34. panta 1. daļa nosaka, ka biedrības augstākā pārvaldes institūcija ir tās biedru kopsapulce. Tas nozīmē, ka biedru kopsapulce ir tiesīga pieņemt lēmumus, cita starpā arī jautājumos par valdes locekļu darbības atbilstību un to maiņu 35. panta 1. daļas 2. punkta izpratnē. Tādējādi, lai izskatītu lēmuma par nekustamā īpašuma iegādes pamatotību, ir jāvērtē valdes darbības atbilstība statūtiem, kopsapulcēs pieņemtajiem lēmumiem un biedrības darbības mērķiem un uzdevumiem. Saskaņā ar likuma 43. panta 1. daļu valde pārzina un vada biedrības lietas. Tā pārvalda biedrības mantu un rīkojas ar tās līdzekļiem atbilstoši likumiem, statūtiem, biedru sapulces vai citu institūciju lēmumiem. Tādējādi sākotnēji vērtējams, vai šāds lēmums par nekustamā īpašuma iegādi ir valdes kompetencē.

Pirmšķietami medību biedrības darbība ir saistāma ar medību procesa organizēšanu, nevis ar nekustamo īpašumu iegādi šī mērķa sasniegšanai. Ņemot vērā pieprasīto līdzekļu apmēru, pat ja šāds lēmums būtu pieņemts tiesiski, tas būtu piemērojams vienīgi uz brīvprātības, nevis obligātuma pamata, jo, iespējams, atsevišķu biedru rīcībā šāda apmēra naudas līdzekļu nemaz nav vai šādi līdzekļi ir nesamērīgi ar to ienākumiem.

Savukārt jautājuma pozicionēšana par biedru izslēgšanu no biedrības tikai tādēļ, ka tie atsakās pārskaitīt naudas summu prasītajā apmērā, pirmšķietami ir vērtējama kā prettiesiska. Biedra izslēgšana no biedrības ir realizējama likuma 31. pantā noteiktajā kartībā, to pamatoti motivējot.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas