E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16635
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
10
10

Normatīvie akti tiešā veidā neregulē trokšņošanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2019
Mārtiņš

Sveiki! Meklējot likuma pantos, gudrs netiku. Kā tiek noteikts, vai cilvēks “trokšņo”, “tīši trokšņo”? Kā un kur (manā dzīvoklī, kaimiņa dzīvoklī) tiek mērīts skaļuma līmenis? Situācija tiešām absurda. Strādāju no mājām, biežāk vakaros un naktīs (jo sadarbojos ar ārzemju klientiem, kuriem tobrīd ir darba diena). Runāju pa telefonu nepaaugstinātos toņos, bet kaimiņi jau uzreiz pēc plkst. 22.00 sāk klapēties. Sarunās neielaižas, tikai klauvē un sauc policiju. Jūtos terorizēts. Paldies!

A
atbild:
03. aprīlī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Jāsāk ar to, ka 2014. gadā Satversmes tiesa atzina, ka Rīgas domes saistošajos noteikumos iekļautie punkti par trokšņošanas aizliegumu no plkst. 23.00 līdz 8.00 neatbilst Satversmei (informāciju par tiesas spriedumu var meklēt šeit). Līdz ar to vairs nav neviena normatīvā akta, kas tiešā veidā regulētu trokšņošanu. Taču tas nenozīmē, ka pastāv visatļautība.

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Rīgas pašvaldības policija, ja kādu traucē kaimiņu radītais troksnis, vispirms situācija ir jāpārrunā ar pašiem kaimiņiem, iespējams, tādā veidā nonākot pie kompromisa. Ja sarunu ceļā problēmu atrisināt neizdodas, kaimiņiem ir tiesības saukt pašvaldības policiju. Vienlaikus kārtības sargi katru šāda veida situāciju vērtē individuāli. Pēc Jūsu aprakstītās situācijas gadījums nebūt neizklausās pēc tāda, ka būtu jāsauc policija, proti, tīša trokšņošana parasti ir skaļas mūzikas atskaņošana, trompetes spēlēšana, bļaustīšanās u. tml., nevis runāšana pa telefonu. Līdz ar to kaimiņi drīzāk lieki šķērdēs pašvaldības policijas resursus.

Protams, ja kaimiņš tomēr ir tīši trokšņojis, sākumā kārtības sargi viņu pabrīdina, bet atkārtota izsaukuma gadījumā var arī saukt pie atbildības par sīko huligānismu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167. pants par sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas kā necieņa pret sabiedrību vai bezkaunīga rīcība, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai organizāciju darbu (sīkais huligānisms), paredz naudas soda uzlikšanu no 70 līdz 500 eiro apmērā.

Dzīvojot daudzdzīvokļu namā, jāatceras, ka šāda veida dzīvesvietā būs kaimiņi, ar kuriem ir nepieciešams rēķināties. Iespējams, vieglāk ir sākt ar savu mājokli – radot apstākļus, lai šīs sarunas nedzirdētu Jūsu kaimiņi, savukārt Jūs tiksiet vaļā no viņu klauvēšanas pie sienas.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas