E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16623
Lasīšanai: 8 minūtes
1
1
1
1

No 2019. gada 10. aprīļa gāzes pistolēm nepieciešama ieroču atļauja

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Artis

Labdien! Nopirku gāzes pistoli https://siaieroci.lv/product/ekol-majarov/. Veikalā man teica, ka nekādi dokumenti, izņemot pasi, man nav vajadzīgi tā nēsāšanai un turēšanai. Internetā atrodu informāciju, ka arī gāzes pistolēm ir vajadzīga atļauja. Vai tā ir taisnība? Ja tai ir vajadzīga atļauja, kā man to varēja pārdot? Un kādā veidā man to uzturēt mājās? Obligāti seifā? Kāda veida lodēm ir jābūt ielādētām? Pirmajai jābūt tukšai lodei? Kur vispār par to var palasīt (tieši par gāzes, nevis par šaujamieročiem)? Kā saprotu, uz šiem ieročiem attiecināmie likumi atšķiras, bet neko īpašu nevaru atrast, jo, kā parasti, informācija dažādās vietās arī ir dažāda. Paldies!

A
atbild:
10. aprīlī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Līdz šim ražotās gāzes pistoles ir iespējams pārveidot tā, ka no tām var izšaut ar lodi. Šādi gāzes ieroči no 2019. gada 10. aprīļa, stājoties spēkā jaunajam Ieroču aprites likumam, ir pielīdzināti šaujamieročiem. Līdz ar to gāzes pistoles jāpakļauj arī tādai pašai reglamentācijai kā šaujamieroči, proti, personām, kuru īpašumā ir gāzes pistoles, kuras savukārt iespējams pārveidot tā, ka no tām var izšaut ar lodi, tik tiešām būs jāiegūst šaujamieroča nēsāšanas atļauja.

Vienlaikus jaunā likuma Pārejas noteikumu 12. punkts paredz, ka “personas, kuras pirms šā likuma spēkā stāšanās dienas iegādājušās un reģistrējušas gāzes pistoles (revolverus) vai iegādājušās signālieročus, kas atbilstoši šajā likumā noteiktajām prasībām klasificējami pašaizsardzībai vai kolekcijai, līdz 2023. gada 14. septembrim reģistrē tos Valsts policijā (VP), uzrādot attiecīgos ieročus un iesniedzot iesniegumu, kurā norāda savus personas datus un informāciju par attiecīgo ieroci (veidu, marku, modeli, marķējumu), un saņem ieroča glabāšanas atļauju, nēsāšanas atļauju vai ieroču kolekcijas atļauju, ievērojot šajā likumā noteiktās prasības, vai pārreģistrē to citai personai, kurai ir attiecīgā ieroča atļauja, vai realizē ar Latvijas Republikas ieroču komersanta starpniecību, vai nodod VP”.

Komersants Jums to varēja pārdot, jo līdz 2019. gada 10. aprīlim spēkā esošā Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likuma 16. pants noteica, ka fiziskai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un nēsāt gāzes pistoles (revolverus) un to munīciju un tās pielietot pašaizsardzībai.

Savukārt jaunā likuma 14. panta trešajā daļā ir noteikts, ka fiziskajai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt, nēsāt un pārvadāt pašaizsardzībai klasificētus tikai E kategorijas gāzes ieročus un signālieročus un minētos ieročus un to munīciju pielietot pašaizsardzībai (E kategorijas ieroči ir gāzes ieroči un signālieroči, kurus nevar pārveidot šaušanai ar lodi vai daudzkomponentu šāviņu izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera vai cita propelenta iedarbības rezultātā – jaunā likuma 5. panta septītā daļa).

Līdz šim apritē Latvijā esošās gāzes pistoles ir neatbilstošas jaunajām tehniskajām prasībām, jo ir uzskatāmas par tādām, kuras var pārveidot šaušanai vai lodes vai lādiņa izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera iedarbības rezultātā. Tas vēlreiz apstiprina to, ka arī Jūsu iegādātajai gāzes pistolei būs jāsaņem šaujamieroča nēsāšanas atļauja.

Jaunā likuma 5. panta ceturtajā daļā noteikts, ka pusautomātiskos, atkārtotas darbības vai viena šāviena gāzes ieročus un signālieročus, kurus var pārveidot šaušanai ar lodi vai daudzkomponentu šāviņu izsviešanai no stobra kanāla šaujampulvera vai cita propelenta iedarbības rezultātā, uzskata par B kategorijas šaujamieročiem un atkarībā no to darbības principa klasificē atbilstošā B kategorijas apakšgrupā.

Ieroču aprites likuma 19. pantā skaidrots, ka ieroča nēsāšanas atļauju izsniedz fiziskajām personām B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroču nēsāšanai. Savukārt ieroča nēsāšanas atļauja dod fiziskajai personai tiesības:

  • glabāt šaujamieroci atļaujā norādītajā ieroča īpašnieka deklarētajā dzīvesvietā, deklarācijā norādītajā papildu adresē un nekustamajā īpašumā, kā arī kopīpašumā (dzīvoklī, dzīvojamā mājā);
  • pārvadāt atļaujā norādīto B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroci;
  • iegādāties atļaujā norādītajam B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamierocim paredzēto rūpnieciski ražoto munīciju un glabāt to;
  • izmantot un pielietot B kategorijas īsstobra pašaizsardzības šaujamieroci šajā likumā vai citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos un kārtībā.

Savukārt B kategorijas ieroču un munīcijas nēsāšanas prasības noteiktas šā likuma 36. pantā, proti, fiziskajai personai, kurai izsniegta ieroča nēsāšanas atļauja B kategorijas īsstobra šaujamieročiem, ir aizliegts:

  • vienlaikus nēsāt vairāk nekā divus šaujamieročus un vairāk nekā 40 katram šaujamierocim paredzētas patronas;
  • nēsāt pistoli ar patronu patrontelpā;
  • vienlaikus katrai pistolei nēsāt vairāk nekā vienu pielādētu rezerves magazīnu vai katram revolverim — vienu pielādētu rezerves cilindru.

Vienlaikus atļaujā norādīto īsstobra šaujamieroci un munīciju nēsā speciālā kabatā (makstī) tā, lai ierocis nevar izkrist un nepiesaista citu personu uzmanību, nodrošinot, lai šis ierocis nejauši nenonāk nepiederošas personas rokās (atļaujai jābūt līdzi).

Ja, nēsājot šaujamieroci un tā munīciju, ieroča īpašniekam nepieciešams izmantot īslaicīgas apmešanās vietu, respektīvi, vietu, kas nav viņa deklarētā dzīvesvieta vai deklarācijā norādītā papildadrese, šaujamieroci un munīciju glabā slēgtā seifā vai metāla skapī (metāla kastē), nodrošinot tādus glabāšanas apstākļus, kas nepieļauj ieroča vai munīcijas nejaušu nokļūšanu nepiederošu personu rokās, vai Ieroču aprites likumā minētajā kārtībā nodod glabāšanā uz īslaicīgās apmešanās laiku juridiskās personas ieroču glabātavā.

Nēsājot B kategorijas šaujamieroci, to atļauts izvilkt no speciālās kabatas (maksts) un sagatavot šaušanai tikai situācijās, kad ir pamats uzskatīt, ka konkrētajā gadījumā iestāsies vai ir iestājušies šajā likumā noteiktie šaujamieroča izmantošanas vai pielietošanas nosacījumi, proti, saskaņā ar jaunā likuma 65. pantu persona drīkst pielietot šaujamieroci kā galējo līdzekli vai pašaizsardzībai klasificētu E kategorijas gāzes ieroci un signālieroci, lai:

  • aizsargātu sevi vai citas personas no uzbrukuma, kas reāli apdraud dzīvību vai veselību;
  • novērstu nelikumīgu mēģinājumu vardarbīgi atņemt šaujamieroci;
  • aizturētu personu, kura pārsteigta nozieguma izdarīšanas brīdī un izrāda pretošanos;
  • padarītu nekaitīgu dzīvnieku, kas apdraud cilvēka dzīvību, veselību vai mantu.

Likumā paredzēts, ka gāzes ierocis un signālierocis ir ierīce ar patrontelpu, kas paredzēta vienīgi salūtpatronu, kairinošu vielu, citu aktīvu vielu vai pirotehniskas signālmunīcijas izšaušanai. Respektīvi, gāzes pistoles nav paredzētas, lai tajās izmantotu lodes.

Sīkāk par izmaiņām Latvijas ieroču aprites regulējumā var lasīt arī LV portāla publikācijās.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas