E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16608
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Bezdarbnieka pabalsta piešķiršana, ja darba attiecības pārtrauc pēc paša vēlmes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Līga

Sveiki! Vēlējos uzzināt, ja strādāju divās darbavietās un no vienas aizeju ar pušu vienošanos, bet no otras pēc pašas vēlēšanās, pēc kura atlūguma man tiek piešķirts bezdarbnieka pabalsts? Jautājums tiek uzdots, lai zinātu, vai pabalstu piešķirs uzreiz vai pēc pāris mēnešiem. Paldies par atbildi!

A
atbild:
03. aprīlī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Ja personai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, tad šo pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu VSAA par pabalsta piešķiršanu. Savukārt, ja darba attiecības ir izbeigtas uz paša darbinieka uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu, bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis VSAA iesniegumu pabalsta piešķiršanai, bet ne ātrāk kā 2 mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Šādus nosacījums paredz likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 13. panta pirmā daļa.

Tātad darba attiecību pārtraukšanas iemesls ir būtisks, lai noteiktu datumu, no kura tiks piešķirts bezdarbnieka pabalsts.

Ja vienā datumā tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības ar visiem (vairākiem) darba devējiem un kāds no darba attiecību pārtraukšanas iemesliem ir paša darbinieka uzteikums, tad bezdarbnieka pabalsts tiks piešķirts ne agrāk kā 2 mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas, jo persona labprātīgi izdarījusi savu izvēli par darba attiecību pārtraukšanu, līdz ar to apzinās arī sekas, kādas šāda izvēle izraisīs.

Ja darba tiesisko attiecību pārtraukšanas datumi ir dažādi, tad diena, no kuras piešķirams bezdarbnieka pabalsts, nosakāma, ņemot vērā pēdējo darba attiecību pārtraukšanas iemeslu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas