E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16555
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Valdes locekļa atbildība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2019
Pēteris

Paziņai ir kafejnīca, bet nelielu parādu dēļ, apmēram 4000 eiro, VID bloķēja pieeju, lai tiešsaistē apmaksātu akcīzi, mani palūdza kļūt par valdes locekli, lai caur manu kontu varētu piekļūt VID, turpināt darbību un kaut ko maksāt, parāds ir uzaudzis divtik. Ja es neesmu labuma guvējs un tur esmu tikai “uz papīra”, no manis var ko pieprasīt? Varbūt man atstāt valdes locekļa amatu, lai pats īpašnieks tiek ar visu galā?

A
atbild:
18. martā, 2019

Saskaņā ar Komerclikuma 169. panta 2. daļu “valdes un padomes locekļi solidāri atbild par zaudējumiem, ko tie nodarījuši sabiedrībai”. Savukārt saskaņā ar šī paša panta 3. un 4. daļu “valdes un padomes loceklis neatbild saskaņā ar šā panta otro daļu, ja pierāda, ka rīkojies kā krietns un rūpīgs saimnieks. Valdes un padomes loceklis neatbild par sabiedrībai nodarīto zaudējumu, ja viņš rīkojies labā ticībā dalībnieku sapulces likumīga lēmuma ietvaros. Ņemot vērā minēto, formāla valdes locekļa amata pildīšana nevar būt par pamatu atbrīvošanai no atbildības.

Attiecībā uz valdes locekļa amata atstāšanu un sekām par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem paskaidrojam, ka prasījumi pret valdes un padomes locekli noilgst piecu gadu laikā no zaudējumu nodarīšanas dienas.

Attiecībā uz Jūsu nodomu atstāt valdes locekļa amatu – šajā sakarā viedokli sniegt nevaram, šis jautājums ir jāvērtē Jums, taču formāla atrašanās valdes locekļa amatā nav savietojama ar Komerclikumā noteikto valdes funkciju.

Ņemot vērā minēto, aicinām Jūs iepazīties arī ar Augstākās tiesas atziņām un lēmumiem, kas atrodami pie attiecīgā Komerclikuma panta vietnē “likumi.lv”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas