E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26169
Lasīšanai: 3 minūtes

Novērtējums par pirmsskolas izglītību nav obligāts; konsultācijas sniedz skola vai pašvaldības speciālisti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2022
Baiba

Kā notiek vērtēšana pirmsskolā, ja bērns visu mācību laiku ir mācījies mājmācībā? Kas izvērtē bērnu un kādā veidā? Vai šim bērnam pirmsskola izsniedz apliecību par pirmsskolas beigšanu?

A
atbild:
24. maijā, 2022
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Jāuzsver, ka Latvijā netiek izsniegts tāds valsts atzīts izglītību apliecinošs dokuments kā apliecība par pirmsskolas izglītības ieguvi. Savukārt bērna sasniegumu novērtēšanu pirmsskolas izglītības apguves nobeigumā īsteno pedagogs, kurš novērtē un apraksta, kādi ir bērna sasniegumi attiecībā pret pirmsskolas izglītības vadlīnijās noteiktā obligātā satura apguves plānotajiem rezultātiem. Pedagogs rakstiski par to informē bērna vecākus.

Ja bērns nav reģistrēts pirmsskolā un to neapmeklē, bet pirmsskolas izglītības programma tiek īstenota ģimenē, tad atbilstoši Vispārējās izglītības likuma 22. un 24. pantā noteiktajam bērna vecāki var saņemt metodisku palīdzību izglītības iestādē, kura īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, vai pirmsskolas izglītības konsultatīvajā centrā. Kārtību, kādā vecāki saņem konsultatīvu un metodisku palīdzību šajā konsultatīvajā centrā, nosaka tā dibinātājs, t.i., pašvaldība.

Līdz ar to – jautājums par bērna mācību sasniegumu novērtēšanu pēc pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas ģimenē ir jārisina sadarbībā ar pašvaldības izglītības speciālistiem, izglītības iestādi vai pirmsskolas izglītības konsultatīvo centru, kurā vecāki saņēmuši konsultācijas par pirmsskolas izglītību. Tomēr šāds novērtējums nav obligāts, lai bērns varētu sākt obligātās pamatizglītības ieguvi.

Vienlaikus jāuzsver, ka visiem bērniem, kas sasnieguši piecu gadu vecumu, ir tiesības uz speciālo vajadzību izvērtējumu, lai bērns izglītības iestādē varētu saņemt atbilstošus individuālus pedagoģiskā un psiholoģiskā atbalsta pasākumus. Izvērtējumu atbilstoši speciālai veidlapai īsteno pirmsskolas izglītības iestāde. Ja bērns nav reģistrēts pirmsskolā un vecāki vēlas šādu izvērtējumu bērnam veikt, vecākiem ir jāsadarbojas ar pašvaldību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas