E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16477
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pabalstus rēķina no vidējās iemaksu algas abos uzņēmumos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2019
Viktorija

Sveiki! Strādāju algotu darbu SIA, bet tur ienākumi ir kādi 150 eiro. Paralēli pieder arī mikrouzņēmums, no kura saņemu vidēji 500–700 eiro mēnesī. Drīzumā grasos iet dekrētā, bet ir neizprašana, cik liels tad īsti būs pabalsts.

A
atbild:
07. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu un pēc tam vecāku pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķinās, pamatojoties uz Jūsu sociālās apdrošināšanas iemaksu datiem abos uzņēmumos.

Darba ņēmējam pabalsta apmēru rēķina no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas 12 mēnešu periodā, neņemot vērā trīs pēdējos mēnešus – to, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību un piešķirts maternitātes pabalsts; piešķirts vecāku pabalsts) un vēl divus mēnešu pirms tam.

Maternitātes pabalsts ir 80% no vidējās iemaksu algas. Vecāku pabalsts ir atkarīgs no tā, kādu šī pabalsta saņemšanas ilgumu izvēlas, – 60% no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas (ja izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna 1 gada vecumam) vai 43,75% no vidējās iemaksu algas (līdz bērna pusotra gada vecumam).

Pabalstus aprēķinās no vidējās iemaksu algas abos uzņēmumos. SIA, kur darba alga ir 150 eiro, iemaksu alga ir bruto alga.

Mikrouzņēmumā aprēķins ir sarežģītāks, jo tiek noteikts iemaksu objekts – ņem vērā mikrouzņēmuma darbinieku skaitu, faktiskos ienākumus katrā ceturkšņa mēnesī, sociālās apdrošināšanas likmi, sociālās iemaksas par ceturksni.

Par pabalsta iespējamo apmēru individuālā situācijā jāinteresējas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas