E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16462
Lasīšanai: 8 minūtes
1
9
1
9

Fondam jāpierāda, ka tiek maksāti uzturlīdzekļi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Juris

Labdien! No Uzturlīdzekļu garantiju fonda atsūtīja dokumentus par maksāšanas kārtības vienošanos. Gribu piebilst, ka ar civilsievu dzīvojam kopā un par kaut kādiem alimentiem pat neesam runājuši. Abi rūpējamies par kopīgo atvasi. Pēkšņi saņemu kaut kādus uzturlīdzekļu vienošanās papīrus. Mazliet nesaprotu, kā tas viss notiek. Neesmu iepriekš saņēmis nevienu papīru, ka no manis kaut ko pieprasa. Vai tiešām tā var darīt, ka, uznākot kādai dusmu lēkmei, tiek uzrakstīts iesniegums par alimentiem? Ja pats nebūtu pirmais iztukšojis pastkastīti, iespējams, sieva arī man pat neatdotu vēstuli. Saprotu, ka man nav citas izejas, kā maksāt dusmās uzrakstīta iesnieguma dēļ. Kur un kam man jāziņo, ka maksāšu labprātīgi, jo nevēlos nonākt kaut kādā melnajā sarakstā? Paldies!

A
atbild:
06. martā, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna māte uzskata, ka nepietiekami piedalāties bērna nodrošināšanā ar uzturlīdzekļiem, piemēram, izvairāties no darba vai nopelnītos līdzekļus izlietojat savām vajadzībām, fakts, ka joprojām dzīvojat kopā vienā mājsaimniecībā vai pat esat laulāti, nav šķērslis uzturlīdzekļu piespiedu piedziņai. Apstāklis, ka bērna vecāki dzīvo kopā un varbūt pat nevēlas šķirties (vai, iespējams, trūkst līdzekļu šim solim), nedrīkst ierobežot bērna tiesības saņemt uzturlīdzekļus no abiem vecākiem.

Civillikuma 179. pants noteic vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Lai nepieļautu tādu situāciju, ka kāds no vecākiem otram paziņo – oficiāla darba un/vai naudas nav, tāpēc arī uzturlīdzekļus nemaksās, šī paša likuma panta piektā daļa paredz, ka valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir jānodrošina jebkurā gadījumā neatkarīgi no spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru 2. punktam katram bērnam līdz 7 gadu sasniegšanai ir 25%, savukārt no 7 gadiem līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas.

Tā kā 2019. gadā noteiktā minimālā mēneša alga ir 430 eiro, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 107,50 eiro vai 129 eiro mēnesī atkarībā no bērna vecuma.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums paredz, ja vecākam (šai gadījumā bērna tēvam) nav ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem, kas izpildāma tiesas sprieduma izpildes kārtībā (notariālo aktu), noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam un viņš nenodrošina savam bērnam valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, iesniedzējam (vecākam vai aizbildnim, kura aprūpē atrodas bērns) ir tiesības iesniegt fonda administrācijai iesniegumu par valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Kas notiek tālāk? Fonda administrācijai nav pamata apšaubīt bērna mātes lūgumu, tāpēc tiek veikta apstākļu pārbaude atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. pantā noteiktajai kārtībai.

Vispirms fonda administrācija iesniegumu izvērtē un 20 dienu laikā nosūta vecākam (šai gadījumā bērna tēvam), no kura bērna māte vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūgumu sniegt paskaidrojumu, kurā norādāmi apstākļi, kas saskaņā ar šā panta piekto daļu var būt šķērslis uzturlīdzekļu izmaksai no fonda. Bērna tēvam, sagatavojot paskaidrojumu, ir jāpievieno pierādījumi, kas apliecina viņa minēto. Paskaidrojums sniedzams 20 dienu laikā no fonda administrācijas lūguma saņemšanas dienas.

Būtiski uzsvērt, ka paskaidrojuma nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma par valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksas uzsākšanu pieņemšanai. 20 dienu laikā pēc paskaidrojuma sniegšanai noteiktā termiņa beigām fonda administrācija lemj par uzturlīdzekļu izmaksu vai atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta sestā daļa paredz, ka gadījumā, ja vecāks, kuram ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, sniedzot paskaidrojumu, ir pierādījis, ka ir veicis uzturlīdzekļu maksājumu par kārtējo mēnesi bērna uzturam vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā, fonda administrācija pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanas termiņa pagarināšanu uz četriem mēnešiem. Ja šajā laikā tiek konstatēts, ka parādnieks četrus mēnešus uzturlīdzekļus ir nodrošinājis, fonda administrācija pieņem lēmumu par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus. Ja konstatēts, ka parādnieks nav nodrošinājis vismaz vienu uzturlīdzekļu maksājumu par kārtējo mēnesi četrus mēnešus ilgajā laika posmā, uz kuru administratīvā akta izdošanas termiņš tika pagarināts, fonda administrācija pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Tāpat fonda administrācija atsaka izmaksāt uzturlīdzekļus šī likuma 11. panta piektajā daļā noteiktajos gadījumos:

  • vecāks, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, īsteno bērna aprūpi Civillikuma 177. panta ceturtās daļas un 178. panta otrās daļas izpratnē (piemēram, bērns dzīvo pie tēva, no kura vēlas piedzīt uzturlīdzekļus un tēvs nodrošina pārtiku, apģērbu, veselības aprūpi, izglītību u.c. bērna garīgajai un fiziskajai attīstībai nepieciešamo)
  • persona, no kuras iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nav bērna vecāks (un to apliecina attiecīga ieraksta neesamība dzimšanas apliecībā vai ir spēkā stājies tiesas spriedums par paternitātes apstrīdēšanu);
  • ir spēkā tiesas nolēmums vai vienošanās par uzturlīdzekļiem bērna uzturam;
  • pastāv šā likuma panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 12., 14. un 15. punktā minētie apstākļi (piemēram, bērns sasniedzis 18 gadu vecumu un nav uzsācis vai ir pārtraucis iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā; bērns ir sasniedzis 21 gada vecumu, bērns stājies laulībā u. c.).

No situācijas apraksta ir saprotams, ka bērna tēvs likumā noteiktajā termiņā paskaidrojumu ar attiecīgiem pierādījumiem, kas apliecina, ka viņš aprūpē un uztur bērnu, nav iesniedzis, līdz ar to fonda administrācija ir pieņēmusi lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta septītā daļa paredz, ka, pieņemot lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda, fonda administrācija vienlaikus:

  • uzliek par pienākumu parādniekam veikt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus fondā (uz fonda administrācijas norādīto kontu);
  • brīdina parādnieku par administratīvā akta piespiedu izpildi;
  • informē parādnieku par iespēju noslēgt ar fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu maksājumus fonda administrācijai.

Šajā situācijā Jums nekavējoties ir personiski jāsazinās ar fonda administrāciju, jāizklāsta radusies situācija un jāiesniedz pierādījumi, kas apliecina, ka aprūpējat un uzturat bērnu un bērna mātei līdz ar to nav pamata saņemt uzturlīdzekļus no valsts.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda kontaktinformācija ir pieejama gan Jums nosūtītajā vēstulē, gan mājaslapas sadaļā Kontakti.  

Plašāka informācija par parādnieka tiesībām un pienākumiem pieejama fonda administrācijas mājaslapas sadaļā Uzturlīdzekļu parādniekiem.   

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas