E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16204
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa bērnam Īrijā no tēva Latvijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2019
LIGA

Mēs ar meitiņu dzīvojam Īrijā jau 9 gadus. Latvijā biju precējusies, un, kad šķīrāmies ar vīru, caur tiesu neprasīju alimentus, bet norunājām tā, ka pats labprātīgi mums palīdzēs, kā varēs, bet tā arī nekad nav palīdzējis un pat vairs neinteresējas par meitu. Vēlos pieprasīt alimentus. Vai tas vispār ir iespējams?

A
atbild:
14. februārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, tas ir iespējams. Ja Jūsu rīcībā nav spēkā esoša tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu, ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Prasības pieteikumu varat iesniegt tiesā pēc savas vai atbildētāja (bērna tēva) dzīvesvietas. Ja bērna tēva dzīvesvieta ir Latvijā, Jūsu ziņā ir izvēlēties, kurā valstī uzsākt tiesvedību – Īrijā vai Latvijā. Kad tiesas spriedums būs pieņemts un stāsies spēkā, ir jāpanāk šī nolēmuma izpilde valstī, kurā dzīvo bērna tēvs.  

Ja vēlaties celt prasību Latvijas tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, bet pati personīgi šobrīd to izdarīt nevarat, Civilprocesa likuma 12. nodaļa regulē pārstāvības noteikumus civilprocesā. Proti, 82. panta pirmā daļa noteic, ka fiziskās personas lietas tiesā var vest pašas vai ar pilnvarotu pārstāvju starpniecību.

Taču var iet arī citu ceļu un uzsākt pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņu no Īrijas. Šim nolūkam Eiropas Savienības dalībvalstīs ir spēkā speciāls normatīvais akts – Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra regula (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo jau esoša tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs.

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp ES dalībvalstīm. Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Par atbildīgajām iestādēm citās ES dalībvalstīs iespējams uzzināt Eiropas e-tiesiskuma portāla sadaļā “Tiesvedība” > Uztura prasības. Sadaļas labajā pusē jāizvēlas interesējošās dalībvalsts karodziņš, šajā gadījumā – Īrijas. Jebkurā gadījumā vispirms ir vēlams sazināties ar savas dzīvesvietas valsts kompetentās iestādes speciālistiem, lai noskaidrotu, kāda šajā gadījumā ir uzturlīdzekļu piedziņas kārtība Īrijā, un tad izlemt, kurš ceļš ir izdevīgāks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas