E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16020
Lasīšanai: 8 minūtes
6
6

Mācību braucieni atļauti personām, kurām ir satiksmes noteikumu pamatzināšanas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2019
Janeks

Labdien! Gribēju zināt, kādi ir nosacījumi un noteikumi, vadot vieglo automobili, B kategorijas, ar mācību atļauju?

A
atbild:
08. janvārī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Saskaņā ar CSL 23. panta pirmās daļas sesto punktu B kategorijai atbilst mehāniskie transportlīdzekļi, izņemot A kategorijas motociklus, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kg un kuri ir konstruēti un paredzēti ne vairāk kā astoņu pasažieru pārvadāšanai, neskaitot vadītāju, kā arī šādas kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa nepārsniedz 750 kilogramus. Ir atļauts arī šīs kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa pārsniedz 750 kilogramus, ja šā savienojuma pilna masa nepārsniedz 4250 kilogramus.

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 22. pants nosaka transportlīdzekļu vadītāju apmācības un vadītāja apliecības izsniegšanas kārtību. Tā piektā daļa paredz, ka mācību braucieni atļauti personām, kurām ir Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) pamatzināšanas.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 358 Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām 55. punkts paredz, ka personām, kuras apguvušas CSN pamatzināšanas (noteikumus par priekšrocības, rīkojuma un aizlieguma grupu ceļa zīmēm, ceļu satiksmes regulēšanu, braukšanas uzsākšanu un braukšanas virziena maiņu, transportlīdzekļu izkārtojumu uz brauktuves un braukšanu krustojumos), atļauts sākt mācību braukšanu, un autoskola tām izsniedz apmācības karti. Vienlaikus autoskola par to izdara atzīmi reģistrā un ievada informāciju par personas braukšanas apmācības instruktoru (vārds, uzvārds, personas kods, mācību transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs).

Tāpat minētie MK noteikumi nosaka, ka braukšanu māca instruktori, kuriem ir instruktora apliecība, ar mācību transportlīdzekli, kas atbilst šo noteikumu 3. pielikumā minētajām prasībām. Vienlaikus mācību iestādei ir pienākums nodrošināt, lai apmācāmo personu sagatavošanā iesaistītie instruktori izpildītu šo noteikumu prasības. Saskaņā ar šiem noteikumiem vienas braukšanas mācību stundas ilgums ir 45 minūtes un braukšanas apmācības ilgums apmācāmajai personai dienā nedrīkst pārsniegt divas stundas.

Kā norādīts MK noteikumos, sākotnējai braukšanas apmācībai jānotiek norobežotā laukumā (autodromā). Pēc sākotnējās apmācības pabeigšanas instruktors laukumā pārbauda, kā apmācāmā persona ir apguvusi braukšanas iemaņas. Mācību braucienus pa ceļiem drīkst veikt tikai tad, ja apmācāmā persona ir pietiekami labi apguvusi braukšanas iemaņas. Ceļu satiksmē vienlaikus atļauts apmācīt tikai vienu personu, izņemot A1, A2 vai A kategorijas transportlīdzekļu vadītājus, kad vienlaikus atļauts mācīt divas personas, ja tām apmācības kartē ir atzīme, ka tās apguvušas braukšanas iemaņas šo noteikumu 7. pielikumā minētajās obligātajās braukšanas apmācībās, un informācija par braukšanas apmācības nodarbību skaitu ir ievadīta reģistrā.

Instruktors uzskaita braukšanas apmācības nodarbības, atzīmējot tās apmācības kartē, savukārt informāciju par instruktora braukšanas apmācības nodarbību skaitu autoskola ievada reģistrā.

CSL 22. panta sestajā daļā teikts, ka, piedaloties ceļu satiksmē, personai, kura mācās braukt ar mehānisko transportlīdzekli (izņemot trolejbusu), jābūt klāt braukšanas mācību atļaujai vai dokumentam par tiesībām vadīt mehāniskos transportlīdzekļus. Pēc policijas darbinieku pieprasījuma attiecīgās personas pienākums ir uzrādīt šo dokumentu. Proti, vadīšanas iemaņu pārbaudes laikā transportlīdzekļa vadītāja tiesības vadīt transportlīdzekli apliecina derīga transportlīdzekļa vadītāja apliecība vai braukšanas mācību atļauja.

Arī individuāli, neveicot komercdarbību, ir atļauts apmācīt personu vadīt transportlīdzekli. To drīkst transportlīdzekļu vadītāji, kuriem attiecīgās kategorijas vadītāja stāžs ir vismaz trīs gadi, un tikai ar A1, A, B1, B un traktortehnikas vadītāja apliecību kategorijām atbilstošiem transportlīdzekļiem.

Saskaņā ar CSN  transportlīdzekļa vadītājs  ir fiziska persona, kas vada transportlīdzekli vai apmāca vadīt transportlīdzekli personu, kurai nav atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesību. Līdz ar to, vadot transportlīdzekli ar braukšanas mācību atļauju, atbildīga ir persona, kurai ir atbilstošs vadītāja stāžs (3 gadi) un kuras uzraudzībā notiek transportlīdzekļa vadīšana.

CSL 28. panta otrā daļa paredz gadījumos, kad aizliegts mācīties vadīt transportlīdzekli:

  • ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,2 promiles;
  • atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko, citu apreibinošu vielu vai arī reakcijas ātrumu un uzmanību samazinošu medikamentu ietekmē;
  • esot slimam vai arī tādā mērā nogurušam, ka tas var ietekmēt darbspējas un ceļu satiksmes drošību.

Ja tiek pārkāptas minētajā likumā noteiktās prasības, sodu piemēro gan personai, kura mācās vadīt, gan personai, kura apmāca vadīt transportlīdzekli, atrodoties alkohola reibumā, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.15 pantu:

  • par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,2 promiles, bet nepārsniedz 0,5 promiles, uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam, kura stāžs mazāks par diviem gadiem, no 210 līdz 430 eiro apmērā un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz sešiem mēnešiem;
  • par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili, uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam 40 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam naudas sodu no 430 līdz 640 eiro apmērā un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 1 gadu;
  • par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,0 promili, bet nepārsniedz 1,5 promiles, uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam 120 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no 850 līdz 1200 eiro apmērā un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 2 gadiem;
  • par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, naudas sods velosipēda un mopēda vadītājam ir 170 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 4 gadiem;
  • par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, arī piemēro sodu – velosipēda un mopēda vadītājam naudas sodu 170 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no 1200 līdz 1400 eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 4 gadiem;

par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties reakcijas ātrumu un uzmanību samazinošu medikamentu iespaidā, esot slimam vai tādā mērā nogurušam, ka tas ietekmē vadītāja darbspējas un ceļu satiksmes drošību, transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu no 40 līdz 280 eiro.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas