E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15685
Lasīšanai: 3 minūtes
2
7
2
7

Vai uzņēmuma līgums rada tiesības uz bezdarbnieka un slimības pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2018
Mārtiņš

Saskaņā ar spēkā esošajiem likumiem tiesības uz bezdarba pabalstu ir gadījumā, ja cilvēks ir strādājis 12 mēnešus 16 mēnešu periodā.

Ir šāds gadījums: cilvēks pēdējo 16 mēnešu laikā ir strādājis 9 mēnešus uz darba līguma pamata, kam sekoja atbrīvošana no darba veselības stāvokļa dēļ. Pēc tam pēdējos 5 mēnešus cilvēks citā uzņēmumā veica līgumdarbus uz uzņēmuma līguma pamata (līgums ir nepārtraukts, visus nodokļus maksā uzņēmums, cilvēks nav reģistrēts kā pašnodarbinātais), tomēr sava veselības stāvokļa dēļ arī šādā formātā darbu turpināt nevarēs.

Jautājums: vai cilvēkam ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu (jo iemaksas par viņu kopumā ir veiktas 14 no 16 mēnešiem)? Bažas raisa tas, vai uzņēmuma līguma periods tiks ieskaitīts darba stāžā.

Otrs jautājums: zināms, ka uzņēmuma līgums neuzliek par pienākumu uzņēmumam apmaksāt slimības lapu A. Kā ir ar slimības lapu B? Vai valsts apmaksās B lapu, ja cilvēks ir nodarbināts uz uzņēmuma līguma pamata?

A
atbild:
29. novembrī, 2018
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Paleja, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

1. Par uzņēmuma līguma perioda ieskaitīšanu darba stāžā un tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu. Ja darba devējs, ar ko persona noslēgusi uzņēmuma līgumu, reģistrēs Valsts ieņēmumu dienestā (VID) personai ienākumus par to periodu, kad uzņēmumam ir sniegts pakalpojums, tad, protams, šo periodu ņems vērā darba stāža aprēķinā.

Saskaņā ar likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 5. panta pirmo daļu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, “ja par viņu ir veiktas (..) obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas”. Tātad minētajā gadījumā personai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

2. Par darbnespējas lapas B apmaksu, ja cilvēks ir nodarbināts uz uzņēmuma līguma pamata. Ja persona būs reģistrēta kā darba ņēmējs saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 2.k punktu un būs iesniegti darba devēja ziņojumi (deklarēti ienākumi), kā arī būs nepieciešamais kvalifikācijas periods, “ja par šo personu Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas slimības apdrošināšanai ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, un personai ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss darba nespējas laikā”, tad slimības pabalsts tiks piešķirts.

Jāpiebilst, ka pirms pakalpojumu pieprasīšanas persona var pieprasīt VSAA uzziņu.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas