E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15556
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja tie netiek maksāti regulāri

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2018
Olga

Labdien! Jautājums par uzturlīdzekļiem diviem nepilngadīgiem bērniem – ir šķirta laulība pie notāra un atrunāta maksājuma summa 30% no noteiktās minimālās algas. Taču gandrīz katru mēnesi man pašai vairākkārtīgi jāatgādina un jālūdz UL iemaksa. Nevaru rēķināties ar regulāriem maksājumiem. Laulība ir šķirta 2012. gadā. Griežoties pie notāra, pie kura tika šķirta laulība, man paskaidroja, ka notariālo izpildu aktu var pieprasīt tikai tie, kas laulību šķīra, sākot no 2013. gada, jo tad ir stājušies spēkā MK noteikumi, kas nosaka šīs darbības.

Lūdzu, dodiet atbildi, kā šajā gadījumā var juridiski rīkoties. Vai uzturlīdzekļu piedziņa jāveic tiesas ceļā? Paldies!

A
atbild:
20. decembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, kopumā esat pareizi sapratusi. Iespēja noslēgt vienošanos kā notariālu aktu, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā, tika iekļauta Notariāta likumā 2013. gadā un stājās spēkā 2013. gada 1. novembrī. Līdz ar to, ja vienošanās pie notāra noslēgta pirms šī datuma, lai piedzītu uzturlīdzekļus, Jums ir jāsniedz tiesā prasība par uzturlīdzekļu parāda (ja tāds ir izveidojies) un uzturlīdzekļu piedziņu.

Tā kā no situācijas apraksta var secināt, ka bērna tēvs uzturlīdzekļus maksā, bet dažādos datumos, kas apgrūtina Jūsu iespējas plānot ikmēneša izdevumus, iespējams, vispirms ir vērts šo jautājumu izrunāt ar bērna tēvu, informējot, ka celsiet prasību tiesā, ja uzturlīdzekļi turpmāk netiks nodrošināti konkrētā datumā bez papildu atgādinājuma. Bērna tēvam būtu jāzina, ka uz viņu gulsies visi tiesvedības izdevumi, kurus, iespējams, būtu lietderīgāk ieguldīt, piemēram, bērna vajadzību nodrošināšanā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas