E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15512
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā rīkoties, ja trešā persona vēlas apstrīdēt dāvinājumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2018
Kate

Labdien! Vectēvs noformēja dāvinājuma līgumu savam mazdēlam ar pielikumu, ka var tajā īpašumā dzīvot līdz mūža galam, bet vectēva dēls ir noskaņots pēc vectēva nāves dāvinājumu apstrīdēt. Vai ir kāda iespēja dokumentus noformēt tā, lai tos nevar apstrīdēt? Vai dāvinājums jāatsauc un jāpārveido par pirkšanas-pārdošanas līgumu?

A
atbild:
15. novembrī, 2018
Latvijas notārs
Zane Ernštreite, zvērināta notāre

Slēdzot līgumu, ir jābūt informētam par darījuma sekām un jāsaprot, vai darījums ir izdevīgs ne tikai dāvinātājam, bet arī apdāvinātajam. Vienlaikus jāņem vērā, ka līgums nedrīkst būt fiktīvs – noslēgts tikai izskata pēc, kā tas būtu gadījumā, ja dāvinājuma līgums tiktu atsaukts un noslēgts pirkuma līgums tā iemesla dēļ, lai vectēva dēls nevarētu prasīt sev pienākošos neatņemamo daļu.

Aprakstāmajā gadījumā, ja vectēvs ir uzdāvinājis mazdēlam īpašumu un dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka vectēva dēlam neatliek viņa neatņemamās daļas, tad viņš var prasīt no mazdēla, lai izdod viņam šīs daļas. Neatņemamā daļa ir puse no tā, kas dēlam pienāktos, ja viņš mantotu pēc likuma, un, aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas