E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15267
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Zemes nomas maksa no energoapgādes komersanta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2018
Ronalds

Pieder zemes īpašums, uz tā ir daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka. Dzīvokļu īpašnieki maksā zemes nomas maksu saistībā ar dalīto īpašumu. Pa zemi ir izbūvētas inženierkomunikācijas, kas nodrošina šo un citas ēkas. Jautājums: vai zemes īpašnieks, pamatojoties uz Enerģētikas likuma 24. pantu, ir tiesīgs prasīt nomas maksu no energoapgādes un komunikāciju komersantiem par zemes lietošanu savas komercdarbības nodrošināšanai?

A
atbild:
08. oktobrī, 2018
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Enerģētikas likuma trešā nodaļa paredz nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumus, kas saistīti ar energoapgādes komersanta objektu atrašanos tajā. Enerģētikas likuma 19. panta pirmā daļa nosaka, ka jaunu energoapgādes komersantu objektu ierīkošanai energoapgādes komersantam ir tiesības izmantot jebkuru zemi par vienreizēju samaksu tās īpašniekam saskaņā ar šā likuma 24. pantu.

Savukārt Enerģētikas likuma 19.1 panta pirmā daļa noteic: energoapgādes komersantu objektu (izņemot ēkas) ierīkošanai, pārbūvei, atjaunošanai un ekspluatācijai nosakāmi nekustamo īpašumu lietošanas tiesību aprobežojumi.

Enerģētikas likuma 24.  panta pirmajā daļā noteikts, ka energoapgādes komersants atlīdzina zaudējumus, kas tieši saistīti ar jaunu energoapgādes komersanta objektu ierīkošanu vai esošo objektu ekspluatācijas un remonta nodrošināšanu. Tāpat šā likuma 24. panta 1.1 daļa paredz, ka energoapgādes komersants atlīdzina nekustamā īpašuma īpašniekam par zemes lietošanas tiesību ierobežošanu, ja: īpašumu izmanto jauna energoapgādes komersanta objekta ierīkošanai vai, veicot objekta pārbūvi, palielinās zemes platība, ko aizņem energoapgādes komersanta objekts vai aizsargjosla gar vai ap šo objektu.

Līdz ar to, pamatojoties uz iepriekš minēto, secināms, ka Enerģētikas likumā noteikti trīs gadījumi, kad energoapgādes komersants par vienreizēju samaksu atlīdzina nekustamā īpašuma īpašniekam par nekustamā īpašuma lietošanas tiesības aprobežojumiem:

  1. radušies zaudējumi, kas tieši saistīti ar jaunu energoapgādes komersanta objektu ierīkošanu vai esošo objektu ekspluatācijas un remonta nodrošināšanu;
  2. radies jauns apgrūtinājums, jo īpašumu izmanto jauna energoapgādes komersanta objekta ierīkošanai;
  3. radies jauns apgrūtinājums, jo, veicot objekta pārbūvi, palielinās zemes platība, ko aizņem energoapgādes komersanta objekts vai aizsargjosla gar vai ap šo objektu.

Līdz ar to secināms, ka nekustamā īpašuma īpašnieks nav tiesīgs prasīt zemes nomas maksu par zemes lietošanu no energoapgādes komersanta, jo īpašuma tiesības aprobežotas ar likumu.

P.S. Minētās atlīdzības aprēķināšanas un saņemšanas kārtību nosaka uz Enerģētikas likuma pamata izdotie Ministru kabineta 2006. gada 25. jūlija noteikumi Nr. 603 “Kārtība, kādā aprēķināma un izmaksājama atlīdzība par energoapgādes objekta ierīkošanai vai rekonstrukcijai nepieciešamā zemes īpašuma lietošanas tiesību ierobežošanu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas