E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15231
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Jāuzsāk uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2018
Māra

Labdien! Gribēju uzzināt, ko lai es daru šādā situācijā: izšķīros ar vīru, pārcēlos ar bērniem uz Īriju, iesniedzu uz alimentiem caur uzturlīdzekļiem, vinnējām tiesu, bet bērnu tēvs turpina nemaksāt nu jau 4 gadus, bet Uzturlīdzekļu garantiju fonds arī nemaksā, jo es ar bērniem dzīvoju Īrijā. Tad es nesaprotu, ko man tagad darīt, alimentus es nekādus nesaņemu, parādnieku sarakstā bērnu tēva arī nav, pārvietojas brīvi no Vācijas uz Latviju ar mašīnu, jo valstij jau neko neesot parādā, tad sankcijas pret viņu nekādas netiek pieņemtas! Par bērniem neliekas ne zinis, jo nejūtas ierobežots! Tad es ar nesaprotu to Eiropas sadarbošanos. Lūdzu, atbildiet, ko lai es tādā situācijā daru? 

A
atbild:
18. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tā kā Jūsu rīcībā jau ir tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu un pa šiem gadiem ir uzkrājies ievērojams uzturlīdzekļu parāds, tas jānodod piespiedu izpildei parādnieka dzīvesvietas valstī – Latvijā.

Parastā kārtība, lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piedziņu, ir šāda – vispirms jāvēršas tiesā, kurā tika izskatīta lieta par uzturlīdzekļu piedziņu, ar lūgumu izsniegt izpildu rakstu. Ja atrodaties ārpus valsts, to iespējams izdarīt, nosūtot iesniegumu uz attiecīgās tiesas elektronisko e-pasta adresi vai pa pastu, norādot informāciju par prasītāju un lietu, kā arī adresi, uz kuru nepieciešams nosūtīt izpildu dokumentu. Vēlams iepriekš sazināties ar konkrēto tiesu, lai precizētu izpildu dokumenta saņemšanas kārtību šādā gadījumā. Tiesu saraksts un kontaktinformācija ir pieejama Latvijas tiesu portāla www.tiesas.lv sadaļā “Tiesas” > “Tiesu saraksts”.

Pēc tam ar šo izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar rakstveida pieteikumu uzsākt uzturlīdzekļu parāda piedziņu no parādnieka kustamās mantas, nekustamā īpašuma un ienākumiem Latvijā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta.

Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā. Sadaļā “Veidlapas” ir iespējams lejuplādēt iesnieguma uzturlīdzekļu piedziņai paraugu. Ja dzīvojat ārzemēs, iesniegumu par parāda piedziņas uzsākšanu zvērinātam tiesu izpildītājam ar klāt pievienotu izpildu dokumentu var nosūtīt pa pastu kā ierakstītu vēstuli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas