E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15175
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

VSAOI pārtraukums valsts veselības apdrošināšanā var būt līdz 3 mēnešiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2018
Dace

Vai pašnodarbinātais, kas regulāri maksā sociālo nodokli 32,15%, kādu mēnesi saņemot mazākus ienākumus un tādējādi nomaksājot 5% sociālo nodokli, nezaudē veselības apdrošināšanas pilno pakalpojumu grozu?

A
atbild:
12. septembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši Veselības aprūpes finansēšanas likuma 11. panta pirmās daļas 1. punktam tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros ir personai, kura ir sociāli apdrošināta veselības apdrošināšanai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad arī pašnodarbinātajam.

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts: pašnodarbinātie, kuru ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, ir pakļauti pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, veselības apdrošināšanai un vecāku apdrošināšanai, bet pašnodarbinātie, kuri sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuriem ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir pakļauti pensiju apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, veselības apdrošināšanai un vecāku apdrošināšanai.

Iemaksas 5% apmērā ir tikai pensiju apdrošināšanai. Pilnā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) likme ietver veselības apdrošināšanu.

Veselības aprūpes finansēšanas likuma 13. pantā noteikts, ka persona zaudē tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros ar brīdi, kad tā ir izslēgta no veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes. Nacionālais veselības dienests izslēdz personu no veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes, kad ir pagājuši trīs mēneši no brīža, kad persona vairs nav sociāli apdrošināta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas