E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15137
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Piemaksas par darbinieka aizvietošanu apmērs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2018
Heinrihs.

Labdien! Strādāju iestādē uz pusslodzi ar samaksu 350 eiro pirms nodokļu nomaksas. Darba apstākļu dēļ ar rīkojumu man jāaizvieto struktūrvienības vadītāja, kura strādā pilnu slodzi un kura aiziet atvaļinājumā uz 2 nedēļām. Par aizvietošanu man ar rīkojumu piemaksās 30% no manas mēnešalgas. Darba apjoms protams, pieaug. Vai mana 30% piemaksa no manas pusslodzes tādā gadījumā ir adekvāta?
Paldies par skaidrojumu!

A
atbild:
28. augustā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Cik darba devējam jāmaksā darbiniekam par cita darbinieka aizvietošanu, Darba likums neregulē. Tas parasti ir atkarīgs no konkrētās vienošanās. Vēl svarīgs aspekts ir Jūsu darba līgumā vai amata aprakstā noteiktais, vai Jūsu amata pienākumos ir noteikta kolēģu aizvietošana vai nav. Jāņem vērā, ka darbiniekam, kam šāds pienākums ir noteikts darba līgumā vai amata aprakstā, darba devējs var arī nemaksāt par darbinieka aizvietošanu, kas nereti arī notiek, piemēram, ja vietnieks aizvieto vadītāju viņa atvaļinājuma laikā.

Komercstruktūrās aizvietošanas piemaksas apmērs parasti ir līdz 50% no aizvietojamā darbinieka darba samaksas. Darba tiesību eksperti atzīst, ka piemaksa 20–50% apmērā no darbiniekam noteiktās algas ir samērīga, jo praksē nav iespējama situācija, ka aizvietotājs vienlaikus un pilnā apmērā var tikt galā ar divu darbinieku pienākumiem, – parasti aizvietotājs nodrošina svarīgāko uzdevumu izpildi.

Darbiniekiem, kas strādā valsts pārvaldē vai pašvaldībā un kam ir saistošas Atlīdzības likuma normas, piemaksa par promesoša darbinieka aizvietošanu ir noteikta konkrētā apmērā. Atlīdzības likuma 14. panta pirmā un otrā daļa paredz piemaksas maksimālo apmēru – 30% no mēnešalgas, ja amatpersona (darbinieks) papildus saviem tiešajiem amata (darba, dienesta) pienākumiem aizvieto prombūtnē esošu amatpersonu (darbinieku), pilda vakanta amata (dienesta, darba) pienākumus vai papildus amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem pilda vēl citus pienākumus. 

Atbilstoši tiesību normām, aizvietojot promesošu darbinieku, piemaksas apmēru nosaka no aizvietotāja algas, nevis aizvietotā darbinieka algas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 221 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas