E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15113
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Vai iespējams adoptēt pilngadīgu personu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2018
Solvita

Šobrīd spēkā esošais likums paredz: “Pilngadīgu personu var adoptēt, ja starp adoptētāju un adoptējamo, pirms viņš sasniedzis pilngadību, jau bija izveidojušās faktiskās bērnu un vecāku attiecības. Šādos gadījumos adopciju var apstiprināt divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas.” Tas ir spēkā esošs šajā saitē: https://m.likumi.lv/doc.php?id=69563. Vai tā ir? Vai šajā gadījumā nepieciešama vecāku piekrišana?

A
atbild:
11. septembrī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā ir norādīta saite uz 2002. gada 12. decembra grozījumiem Civillikumā, kas stājās spēkā 2003. gada 1. janvārī. Kopš tā laika Civillikums ir ticis vairākkārt grozīts. Šajā gadījumā ir jāmin 2005. gada 10. marta grozījumi Civillikumā, kas stājās spēkā 2005. gada 7. aprīlī. Līdz ar šiem grozījumiem cita starpā tika svītrota Civillikuma 162. panta trešā daļa, kas paredzēja iespēju adoptēt pilngadīgu personu, ja starp adoptētāju un adoptējamo, pirms viņš sasniedzis pilngadību, jau bija izveidojušās faktiskās bērnu un vecāku attiecības.

Šobrīd spēkā esošais regulējums neparedz iespēju adoptēt pilngadīgu personu. Civillikuma I daļas “Ģimenes tiesības” aktuālā redakcija ir pieejama šeit. Tās 162. pants ir izteikts šādi: “Nepilngadīga bērna adopcija ir atļauta, ja tā ir bērna interesēs. Nepilngadīgu bērnu var adoptēt, ja pirms adopcijas apstiprināšanas viņš ir atradies adoptētāja aprūpē un uzraudzībā un ir konstatēta bērna un adoptētāja savstarpējā piemērotība, kā arī ir pamats uzskatīt, ka adopcijas rezultātā starp adoptētāju un adoptējamo izveidosies patiesas bērnu un vecāku attiecības. Adoptētāja aprūpē bērnu var nodot ar bāriņtiesas lēmumu uz laiku līdz sešiem mēnešiem atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai adopcijas kārtībai.”

Lasot normatīvos aktus portālā “Likumi.lv”, aicinām pārliecināties, vai atvērta ir vēsturiskā vai spēkā esošā redakcija. To iespējams pārbaudīt normatīvā akta teksta augšējā kreisajā pusē, kur redzams logs “Attēlotā redakcija” un datums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas