E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14956
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Izpildu lietas esamība nerada liegumu izbraukt no valsts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2018
Sveiki

Labdien! Vēlējos pajautāt – man tiesu izpildītājs ir bloķējis kontus. Parāda summa ir zem 2000 eiro. Strādāju jau vairākus gadus, taču nelielās algas dēļ parādu praktiski ir neiespējami atdod. Nāca piedāvājums aizbraukt uz ārzemēm nopelnīt un tikt ar visu galā. Nolēmu tā arī darīt. Tādēļ vēlējos jautāt, vai šādā gadījumā drīkst izbraukt no valsts, ņemot vērā, ka parāds nav saistīts ar kredītiestādēm? Un vai arī šiem parādiem aug procenti?

A
atbild:
30. augustā, 2018
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Izpildu lietas esamība un zvērināta tiesu izpildītāja izpildu darbības tās ietvaros vēl nerada liegumu parādniekam izbraukt no valsts.

Vienlaikus zvērināta tiesu izpildītāja izvirzītās prasības un dotie rīkojumi, veicot amata darbības, ir saistoši visām personām valsts teritorijā (Tiesu izpildītāju likuma 40. panta pirmā daļa), tādējādi zvērināta tiesu izpildītāja dotie rīkojumi par piedziņas vēršanu uz naudas līdzekļiem Latvijā reģistrētā kontā kredītiestādē joprojām būs spēkā un izpildāmi arī gadījumā, ja parādnieks izbrauks no valsts.

Vienlaikus jānorāda, ka laikā, kamēr izpildu dokuments par parāda piedziņu ir iesniegts un atrodas izpildē pie zvērināta tiesu izpildītāja, tā izpildei nevar iestāties noilgums. Šajā laikā zvērinātam tiesu izpildītājam ir jānodrošina parādnieka mantiskā stāvokļa monitorings, pārbaudot reģistros, vai parādniekam ir vai nav reģistrēta manta, un citas informācijas saņemšana par parādnieka mantisko stāvokli, līdz ar to arī iespēja attiecīgi nekavējoties reaģēt uz šādas informācijas izmaiņām.

Savukārt, kas attiecas uz parāda procentu pieaugšanu, zvērināts tiesu izpildītājs piedzen parādu izpildu dokumentā norādītajā apmērā, kā arī sprieduma izpildes izdevumus. Gadījumā, ja izpildu dokumentā norādīts, ka bez galvenā parāda piedzenami arī procenti, laiks, par kādu procenti piespriesti, un prasītāja tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei saņemt procentus, minot arī to apmēru, zvērinātam tiesu izpildītājam jāpiedzen procenti norādītajā apmērā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas