E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14914
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa, atrodoties Ziemeļīrijā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2018
Jana

Labdien, man ir tiesas spriedums par ikmēneša uzturlīdzekļu saņemšanu no Latvijā dzīvojošas personas. Mana pastāvīgā dzīvesvieta ir Ziemeļīrija. Tiesas spriedums no 2008. gada. Persona uzturlīdzekļus nemaksāja regulāri, un no 2008. gada līdz 2015. gadam parāda apmērs bija 2874.48 eiro. Līdz pat šai dienai persona joprojām neveic maksājumus. Vai jūs, lūdzu, varat man ieteikt, ko varu darīt šajā lietā?

A
atbild:
26. jūlijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna tēvs tiesas spriedumu nepilda un uzturlīdzekļus nemaksā, pa šiem gadiem ir uzkrājies ievērojams uzturlīdzekļu parāds. Parastā kārtība, lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piedziņu, ir šāda – vispirms jāvēršas tiesā, kurā tika izskatīta lieta par uzturlīdzekļu piedziņu, ar lūgumu izsniegt izpildu rakstu. Ja atrodaties ārpus valsts, to iespējams izdarīt, nosūtot iesniegumu uz attiecīgās tiesas elektronisko e-pasta adresi vai pa pastu, norādot informāciju par prasītāju un lietu, kā arī adresi, uz kuru nepieciešams nosūtīt izpildu dokumentu. Vēlams iepriekš sazināties ar konkrēto tiesu, lai precizētu izpildu dokumenta saņemšanas kārtību šādā gadījumā. Tiesu saraksts un kontaktinformācija ir pieejama Latvijas tiesu portāla www.tiesas.lv sadaļā “Tiesas” > “Tiesu saraksts”.

Pēc tam ar šo izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar rakstveida pieteikumu uzsākt uzturlīdzekļu parāda piedziņu no parādnieka kustamās mantas, nekustamā īpašuma un ienākumiem Latvijā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā. Sadaļā “Veidlapas” ir iespējams lejuplādēt iesnieguma uzturlīdzekļu piedziņai paraugu. Ja dzīvojat ārzemēs, iesniegumu par parāda piedziņas uzsākšanu zvērinātam tiesu izpildītājam ar klāt pievienotu izpildu dokumentu var nosūtīt pa pastu kā ierakstītu vēstuli.

Gadījumā, ja tiesas nolēmumā noteiktais piedzenamo uzturlīdzekļu ikmēneša apmērs ir mazāks par šobrīd valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru (25% vai 30% no valstī noteiktās minimālās darba algas katram bērnam atkarībā no vecuma, kas attiecīgi 2018. gadā ir 107,50 eiro vai 129 eiro mēnesī), Jums ir tiesības vērsties tiesā atkārtoti ar prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas