E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14568
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Īres līgumā rakstītais ir noteicošais

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2018
Kristīne

Īrējam dzīvokli saimnieka mājā, līgumā rakstīts, ka nedrīkstam turēt auto sētā. To respektējam, taču, tā kā ir 2 mazi nepilngadīgi bērni un man muguras problēmas, vienmēr iebraucām sētā, lai vieglāk un ātrāk uzvestu bērnus un mantas.  Šobrīd mājas saimnieces ir uzstādījušas barjeru un pultis ir tikai izredzētajiem. Cik tas ir tiesiski, jo kā īrnieki tāpat maksājam visus nodokļus pie rēķiniem? Paldies!

A
atbild:
10. jūlijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Īres tiesiskajās attiecībās noteicošie ir īres līguma nosacījumi, ja vien tie nav pretrunā ar likumu “Par dzīvojamo telpu īri”. Ja īrnieks ir parakstījis dzīvojamās telpas īres līgumu, kurā īpaši norādīts, ka automobili pagalmā novietot nedrīkst, tad šis nosacījums ir spēkā un jāņem vērā.

Te var piebilst, ka minētā likuma 11.3 pantā ir šāda norma: “Dzīvojamās telpas īres līgumā nosakāmi tie pakalpojumu veidi, kurus dzīvojamās telpas lietošanas laikā saņem īrnieks:

  1. pamatpakalpojumi, kuri ir nesaraujami saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (apkure, aukstais ūdens, kanalizācija un sadzīves atkritumu izvešana);
  2. papildpakalpojumi, par kuru sniegšanu izīrētājs un īrnieks vienojušies dzīvojamās telpas īres līgumā (karstais ūdens, gāze, elektrība, garāža, autostāvvieta u.c.) un no kuriem īrnieks var atteikties, divas nedēļas iepriekš rakstveidā brīdinot izīrētāju.”

No iepriekš minētā izriet, ka autostāvvietas nodrošināšana pagalmā ir papildpakalpojums, par kuru īpašnieks, visticamāk, no īrniekiem saskaņā ar īres līgumu iekasē papildmaksu.

Ja autostāvvieta ir ļoti nepieciešama, vienīgais veids, kā jautājumu kārtot, ir tieši sazināties ar mājas īpašnieku. Iespējams, kāds no īrniekiem no šā papildu pakalpojuma atsakās un to varat iegūt Jūs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas