E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14556
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kapitālsabiedrības valdes locekļa tiesības un pienākumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2018
Diāna Stramkale

Sveicināti! Esmu valdes locekle divos uzņēmumos. Uzņēmumi nedarbojas kopš 2007. gada, un nav sniegtas nekādas atskaites ne VID, ne UR. Uzņēmumiem ir divi un trīs valdes locekļi. Savas nezināšanas dēļ pieteicos par likvidatori abiem uzņēmumiem un no atteikuma vēstules likvidēt uzņēmumu uzzināju, ka vienam valdes loceklim kā fiziskai personai ar notāra lēmumu ir aizliegts veikt jebkādas darbības ar viņam piederošām daļām. Uzņēmumiem parādu nav. Vai es varu izstāties no valdes locekļu sastāva un vienkārši pamest uzņēmumus, tos nelikvidējot? Vai tādā veidā man nebūs jāuzņemas atbildība par nelikvidētiem uzņēmumiem? Paldies!

A
atbild:
24. augustā, 2018

Kapitālsabiedrības pārvaldes un pārstāvības tiesības reglamentē Komerclikuma 221. pants, kas nosaka kapitālsabiedrības pārstāvības izpildinstitūcijas tiesisko pamatu. 

Kapitālsabiedrības izpildinstitūciju (valdi) saskaņā ar Komerclikuma 224. pantu ievēl dalībnieku kopsapulce un nosaka valdes locekļu pārstāvības tiesības.

Saskaņā ar Komerclikuma 224. panta 8. daļu valdes loceklis var jebkurā laikā atkāpties no savu pienākumu pildīšanas, par to paziņojot sabiedrībai. Komerclikuma 10. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka ieraksts komercreģistrā tiek izdarīts uz ieinteresētās personas pieteikuma vai tiesas nolēmuma pamata. Šajā gadījumā valdes loceklis ir uzskatāms par ieinteresēto personu, jo ir interese darīt publiski zināmas ziņas, ka viņš vairs nav sabiedrības amatpersona.

Kapitālsabiedrības valdes locekļa atbildība ir reglamentēta Komerclikuma 169. pantā, cita starpā nosakot noilgumu prasībām pret valdes locekli. Valdes loceklis atbild sabiedrības priekšā par tai nodarītiem zaudējumiem, ja viņš nav rīkojies kā rūpīgs saimnieks.

Komerclikuma 321. panta 3.1 daļā paredzēts, ka likvidatoru, kurš iecelts, pamatojoties uz sabiedrības likvidācijā ieinteresētās personas pieteikumu komercreģistra iestādei, var atcelt ieinteresētā persona, kura likvidatoru iecēlusi, ieceļot jaunu likvidatoru. Ja persona pieteikumā komercreģistra iestādei parakstījusies kā likvidators, tai ir tiesības jebkurā laikā atstāt amatu, līdzīgi kā valdes loceklim.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas