E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14511
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja pērk dzīvokli no pašvaldības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2018
Dana

Īrēju no pašvaldības dzīvokli, ir beztermiņa īres līgums, dzīvokli vēlos iegādāties savā īpašumā uz nomaksu, bet man pašvaldība dzīvokli piedāvā, pamatojoties uz Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu, kur nosacītā cena jāsamaksā 1 mēneša laikā. Pēdējā lēmumā, ko saņēmu, ja es viena mēneša laikā neizmantoju pirmpirkuma tiesības, šis lēmums zaudē spēku. Vai tad man, iegādājoties īrēto dzīvokli, netiek piemērots likums "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju", kur 45. panta 5. daļā pirkuma maksu var samaksāt pa daļām?

A
atbild:
29. maijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Likums “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” regulē valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizācijas tiesisko kārtību, un tā mērķis ir attīstīt nekustamā īpašuma tirgu un veicināt dzīvojamo māju sakopšanu, aizsargājot iedzīvotāju intereses, savukārt Publiskas personas mantas atsavināšanas likums nosaka publiskas personas mantas pārdošanu, mainīšanu, ieguldīšanu kapitālsabiedrībā un nodošanu bez atlīdzības, kā rezultātā īpašuma tiesības no mantas atsavinātāja pāriet mantas ieguvējam.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 2. pants nosaka, ka šis likums neattiecas uz valsts un pašvaldību mantu, kuru privatizē atbilstoši likumiem "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju", "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" un zemes reformas likumiem.

Tātad, ja dzīvoklis tiek atsavināts, to privatizējot, tad ir piemērojams likums “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”. Pretējā gadījumā ir piemērojams Publiskas personas mantas atsavināšanas likums.

Jautājums par to, vai dzīvoklis tiek privatizēts vai atsavināts, ir risināms – noskaidrojams attiecīgajā pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas