E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14480
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu pieprasīšana no bijušā laulātā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2018
Rudīte

Labdien! Vēlējos uzzināt, esmu 2. grupas invalīde, nestrādāju un vēlos pēc šķiršanās no vīra pieprasīt uztura naudu, jo invaliditātes pensija ir maza, arī vēlos no vīra pieprasīt palīdzību, jo man ir grūti ar pārvietošanos, ārstu komisija man nepiešķir asistentu un vajag palīdzēt mājas darbos. Šķirties vēlos ar notāra starpniecību.

A
atbild:
24. maijā, 2018
Signe Krūzkopa
LV portāls

Normatīvie akti nenosaka vīra pienākumu nodrošināt uzturlīdzekļus savai bijušajai sievai invaliditātes dēļ. Taču Civillikuma 80. pants paredz iespēju bijušajam laulātajam, šķirot laulību vai pēc laulības šķiršanas prasīt līdzekļus no otra bijušā laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai.

Ja izlemts izmantot likumā noteikto iespēju, prasībai par līdzekļu nepieciešamību no bijušā laulātā jābūt pamatotai. Tiks ņemta vērā arī tā bijušā laulātā finansiālā situācija, no kura tiek prasīti līdzekļi. Ja viena bijušā laulātā materiālā situācija neļauj maksāt otram prasītos līdzekļus, tad šādu prasību neapmierinās. Ja tomēr prasība tiks apmierināta, summas apmēru noteiks samērā ar personas mantas stāvokli.

Gadījumus, kad nav pienākuma dot līdzekļus iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai bijušajam laulātajam, nosaka Civillikuma 81. pants.

Saskaņā Civillikuma 69. pantu laulību var šķirt tikai tiesa vai notārs. Notariāta likuma 325. pants noteic, ka zvērināts notārs šķir laulību, ja laulātie par to ir vienojušies un ja laulātajiem nav kopīga nepilngadīga bērna un kopīgas mantas. Ja esat nolēmuši šķirt laulību pie notāra, tad abiem laulātajiem jādodas pie izvēlētā notāra un jāiesniedz kopīgs iesniegums par laulības šķiršanu. Iesniegumu varat sagatavot paši vai izdarīt to pie notāra.

Šķirot laulību pie notāra, ir iespēja savā starpā vienoties par izmaksājamo līdzekļu apmēru, parakstot notariālu aktu. Ja šāda vienošanās netiek noslēgta, tad laulība ir šķirama tiesā, rakstveidā pievienojot lūgumu par līdzekļu piešķiršanu laulātā iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai. Pēc puses lūguma tiesa var pieņemt lēmumu, ar kuru uz laiku līdz sprieduma taisīšanai par laulības šķiršanu nosaka līdzekļus otra laulātā iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai.

Latvijā praksē samērā reti, šķirot laulību, tiek pieprasīti līdzekļi tāda dzīves līmeņa nodrošināšanai, kāds tas bijis kopdzīves laikā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas