E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14412
Lasīšanai: 4 minūtes
28
28

Par dūmvada tīrīšanu, aktu un pakalpojuma cenu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2018
Džeina

Rakstu Jums, jo nekur internetā nav informācijas, vai skursteņslaucītājam ir jāmaksā par aktu? Ja jāmaksā, tad cik? Tā kā manai meitai skursteņslaucītājs par darbu lauku mājas skursteņu tīrīšanā pieprasa 50 eiro un par aktu arī 50 eiro, uzskatu, ka 100 eiro ir par dārgu! Cerot uz Jūsu sapratni un atbalstu!

A
atbild:
24. maijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
“FN-SERVISS”
Natālija Sokolova, Pārdošanas un mārketinga daļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi” 72. punktā ir noteikts, ka par dūmvada, apkures ierīces un iekārtas, gāzes aparāta, dabīgās ventilācijas kanāla tīrīšanas rezultātiem ir jānoformē akts. Taču minēto noteikumu 74. punktā vēl ir norma, ka reizi piecos gados jāveic tehniskā stāvokļa pārbaude, kas arī noslēdzama ar aktu, kas nu jau ir sarežģītāks (tā paraugs redzams noteikumu 8. pielikumā), iekļaujot sistēmas grafisko attēlojumu.

No jautājumā iekļautās informācijas saprotams, ka runa ir tikai par dūmvada tīrīšanu, nevis arī par tehniskā stāvokļa pārbaudi.

Normatīvajos aktos nekur nav noteikts, cik jāmaksā par dūmvada tīrīšanu un cik – par aktu. Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro, ka maksu par dūmvada tīrīšanu un arī akta sastādīšanu faktiski nosaka konkurence – cik daudz attiecīgajā teritorijā ir labu skursteņslauķu, cik tie pieprasīti, kā arī pārējie apstākļi – attālums līdz objektam, darba apjoms (piemēram, cik daudz dūmvadu jātīra, kādā stāvoklī tie ir, cik sarežģīta ir apkures sistēma). Pirms dūmvadu tīrītāja nolīgšanas lietderīgi būtu apzināt pieejamos pakalpojuma sniedzējus un izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu.

Tā kā ar Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālību LV portālam neizdevās sazināties ne pa tālruni, ne e-pastā, jautājumu komentēt lūdzām uzņēmumu “FN-Serviss”, kas sevi rekomendē kā vienu no vadošajiem drošības ekspertiem Baltijā ugunsdrošības un darba aizsardzības jautājumos.

Natālija Sokolova, “FN-Serviss” Pārdošanas un mārketinga daļas vadītāja, sniedz šādu atbildi: “Lai atbildētu pēc būtības, neaizskarot klienta vai pakalpojuma sniedzēja intereses, jāatzīmē, ka pēc pieejamās informācijas grūti spriest, vai 100 eiro ir adekvāta maksa par skursteņslauķa pakalpojumiem, kas ietver arī akta sastādīšanu, vai nē. Ja pakalpojuma ņēmējs atrodas tālu no pakalpojuma sniedzēja, tad būtiski ir ņemt vērā to, ka pakalpojuma sniedzējam rodas papildu izmaksas par ceļu, kas vienmēr ir mainīgais lielums. Tāpat darba apjoms mērāms pēc dūmeņu skaita, tā, kādā stāvoklī tie ir, cik viegli/grūti pie tiem piekļūt.

Ņemot vērā “FN-SERVISS” izcenojumu politiku, šķiet, ka 100 eiro ir augsta cena par viena dūmeņa tīrīšanu plus pārbaudes akta sastādīšanu. Taču tas ir subjektīvs spriedums: kas vienam ir dārgi, tas otram lēti. Klientam noteikti ir izvēles iespējas un nav jāpaliek pie pašreizējā risinājuma.”

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas