E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14390
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Biedrības biedru tiesības lēmuma atzīšanā par spēkā neesošu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2018
Valentīns Mitjajevs

Es esmu GĪKS “Kurzeme 2” biedrs. Mūsu garāžu kooperatīva valdes priekšsēdētājs nelikumiski ir sasaucis ārkārtas kopsapulci, neievērojot statūtos ietverto procedūru. Sapulces vadītājs atteicās parakstīt sapulces protokolu, jo viņa veiktais paziņojums par sapulces nelikumību netiek protokolā ierakstīts, kā arī citi sapulces fakti tiek falsificēti. Sapulcē un balsošanā piedalījās trešās personas, kuras nav sabiedrības biedri.

Statūtos minēts (6.3): “Ārkārtas biedru kopsapulces (pilnvaroto sapulces) sasaukšanu var pieprasīt viena desmitā daļa biedru (trešdaļa pilnvaroto) vai revīzijas komisija, iesniedzot rakstisku pieprasījumu sabiedrības valdei un savācot nepieciešamo parakstu skaitu. Pieprasījumā jānorāda ārkārtas sapulces sasaukšanas iemesls un sapulcē izskatāmie jautājumi.”

Priekšsēdētājam ir tikai lapa ar tekstu “Es parakstos par ārkārtas sapulci” un nepieciešamo daudzumu vārdu, uzvārdu un parakstu, t.i., ne iemesls, ne sapulcē izskatāmie jautājumi pie parakstiem nav minēti. Informācija valdei arī nav iesniegta, un valde nekad nav sasaukusi minēto ārkārtas sapulci.
Tālāk valdes priekšsēdētājs (bez sapulces protokola esamības) iesniedz Uzņēmumu reģistrā izrakstu no protokola (kurš neeksistē) – un saņēma apstiprinošu UR lēmumu par valdes pārstāvības tiesību grozījumiem (grozījumus ierakstīt).

Lūdzu skaidrot, kādas ir biedru tiesības, lai

  1. apstrīdētu UR lēmumu;
  2. nelikumīgi sasaukto kopsapulci atzītu par spēkā neesošu.
A
atbild:
28. augustā, 2018

Saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 40. panta 1. daļu tiesa, pamatojoties uz biedrības biedra, valdes locekļa, revidenta (arī citas institūcijas, ja tas noteikts statūtos) pieteikumu, var atzīt biedru sapulces lēmumu par spēkā neesošu, ja šāds lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar likumu vai statūtiem vai ir pieļauti būtiski pārkāpumi sapulces sasaukšanā vai lēmuma pieņemšanā. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par biedru sapulces lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.

Tādējādi, lai atzītu biedrības sapulces lēmumu par spēkā neesošu, ņemot vērā prasības iesniegšanas noilguma termiņu, Jums kā biedrības biedram ir tiesības vērsties tiesā ar pieteikumu par biedrības lēmuma atzīšanu par spēkā neesošu. Pēc lietas izskatīšanas saskaņā ar tiesas nolēmumu un tiesas nolēmuma spēkā stāšanās tiks veiktas arī attiecīgas izmaiņas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas