E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14334
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Par pirmreizējās veselības pārbaudes izdevumu apmaksu puses vienojas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2018
Raimonds

Es strādāju sezonas darbu 9 mēnešus, ziemā 3 bez darba, bet pavasarī atkal slēdzu jaunu līgumu ar vienu un to pašu darba devēju uz 9 mēnešiem, un tā tas turpinās vairākus gadus. Pēdējos 2 gadus liek iziet obligāto veselības pārbaudi. Katrai darba grupai ir sava specifika, pēc kuras arī tiek noteikts, pie kāda ārsta jāveic pārbaudes. Man arodārsts aizpildīja darba devēja doto lapu, visi ārsti konstatēja, ka man viss ir labi, lai veiktu tieši manu darbu. Es strādāju mežā mežsaimnieciskos darbus, un uzlika zīmogu un pierakstīja klāt, ka man šīs obligātās veselības pārbaudes rezultāti ir derīgi 3 gadus, nākamā pārbaude 2021. gadā. Vai man ir tiesības atteikt darba devējam iet nākamgad ārsta pārbaudes, balstoties uz to, ka man izziņa derīga uz 3 gadiem darbā mežā? Es izgāju pārbaudes, samaksājot no savas naudas, lai gan es parakstīju līgumu ar darba devēju, tai pašā dienā man arī darba devējs izsniedza veidlapu ar nosūtījumu uz obligāto veselības pārbaudi. Vai man ir tiesības prasīt, lai darba devējs apmaksā 100% apmērā tēriņus par vizīti pie ārstiem? Un kā man rīkoties, ja tomēr firma man atteiks maksāt? Paldies!

A
atbild:
07. maijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba aizsardzības likumā un MK noteikumos Nr. 219 paredzētās obligātās veselības pārbaudes mērķis ir darba ņēmēja veselības aizsardzība. To veic arodslimību ārsts tiem darbiniekiem, kuru veselību var ietekmēt kaitīgie darba vides faktori un kuriem darbā ir īpaši apstākļi. Uz MK noteikumos Nr. 219 paredzēto obligāto veselības pārbaudi darbinieku nosūta darba devējs.

 Darba likuma 82. pants un Darba aizsardzības likuma 15. panta otrā un trešā daļa paredz, ka:

  • izdevumus, kas saistīti ar kārtējo nodarbināto obligāto veselības pārbaudi (OVP), sedz darba devējs;
  • izdevumus, kas saistīti ar OVP pirms darba tiesisko vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas, pēc savstarpējas vienošanās sedz attiecīgā persona pati no saviem līdzekļiem vai darba devējs.

Ja darba devējs ikreiz slēdz ar Jums jaunu līgumu, nozīmētā obligātā veselības pārbaude ir uzskatāma kā pārbaude pirms līgumattiecību uzsākšanas. Tādējādi par šīs pārbaudes izdevumu segšanu līgumslēdzējas puses vienojas.

Jautājumu var risināt noslēdzamā līguma ietvaros, paredzot īpašu punktu. Tāpat Jūs varat vērsties pie darba devēja ar iesniegumu, lūdzot atmaksāt obligātās veselības pārbaudes izdevumus un pievienojot iesniegumam apmaksu apliecinošus dokumentus.

Ja arodslimību ārsts ir veselības pārbaudes veidlapā norādījis tās derīguma termiņu, tad darba devējam tas ir jāņem vērā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas