E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13968
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
34
34

Remontdarbu laikā radītais troksnis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2018
Ilga

Sveicināti! Interesē tieši juridiskais aspekts remontdarbu radītajam troksnim dzīvokļos Rīgā. Zinu, ka Satversmes tiesa atcēlusi Rīgas domes noteikumu attiecīgo regulējumu un spēkā ir APK 167 (1). pants. Atbilstoši tam soda par “darbību, kas rada troksni un pārsniedz attiecīgajā diennakts stundā noteikto akustiskā trokšņa pieļaujamo normatīvu vai vides trokšņa robežlielumu”.

A
atbild:
10. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 2.8. punkts nosaka, ka šie noteikumi neattiecas uz remontdarbiem, kurus veic dienas un vakara laikā (no plkst. 7.00 līdz 21.00), un būvdarbiem, kuri saskaņoti ar vietējo pašvaldību.

Šī normatīvā akta regulējuma priekšmets ir troksnis, kas rodas vai tiek radīts kā neatņemama sastāvdaļa kaut kādas konkrētas darbības rezultātā, nevis vienkāršas trokšņošanas dēļ. Parasta trokšņošana var radīt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēto administratīvo atbildību (sīkais huligānisms).

Līdz ar to remontdarbu laikā daudzdzīvokļu mājā radītais troksnis atbilstoši minētajiem noteikumiem ir ne tik daudz tiesisks jautājums, cik pašu kaimiņu savstarpējās kultūras, inteliģences un cieņas jautājums (piemēram, atturēties no trokšņainiem darbiem mazu bērnu diendusas laikā).

Savukārt, ja netiek pārkāpti minētie noteikumi, kaut kādiem piedraudējumiem par policijas “uzsūtīšanu” nevar iestāties nekādas tiesiskas sekas.

Labs saturs
34
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas