E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13912
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
46
3
46

IK maksā nodokļus kā pašnodarbinātais, SIA – uzņēmumu ienākuma nodokli

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2018
Janis

Vēlos saprast, kāda ir situācija 2018. gadā starp IK un SIA (mazkapitāla) nodokļu ziņā. Varbūt ir iespējams parādīt nodokļa aprēķinus abiem veidiem?

A
atbild:
26. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Individuālais komersants (IK) var izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības (20% ienākumam līdz 20 004 eiro gadā vai 23% gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 55 000 eiro) vai mikrouzņēmumu nodokli (15% no ieņēmumiem).

IK apliekamo ienākumu nosaka atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Apliekamo ienākumu aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” IK ir pašnodarbināta persona, kurai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) jāveic kā pašnodarbinātai personai.

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru (šogad 430 eiro), no ienākumiem jāveic VSAOI 5% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Ja ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru, no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, jāveic VSAOI vispārējā apmērā (32,15%).

No starpības starp ienākumiem un brīvi izraudzītā iemaksu objekta arī jāveic VSAOI 5% apmērā (pensiju apdrošināšanai).

Ja pašnodarbinātā ienākums visa kalendāra gada laikā nesasniedz 50 eiro, tad VSAOI 5% apmērā var neveikt.

SIA apliekamo ienākumu nosaka atbilstoši Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumam. Nodokļa likme ir 20%. Ar nodokli apliek tikai to peļņas daļu, kas tiek izmaksāta kā dividendes vai arī izlietota tādiem mērķiem, kas tieši nav saistīti ar uzņēmējdarbības attīstību.

Uzņēmumam ir saistoši vēl citi nodokļu likumos noteiktie maksājumi.

Ja vēlaties sākt savu biznesu, izvēloties nodokļu režīmu, ieteicams iepazīties ar informatīvajiem materiāliem Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Valsts ieņēmumu dienests nodokļu maksātājiem (arī saimnieciskās darbības veicējiem) rīko bezmaksas seminārus Rīgā un visā Latvijā.  Informācija par tiem pieejama sadaļā “Aktualitātes/Notikumi” un sociālajos tīklos.

VID ir iespēja konsultēties ar speciālistiem, kā arī mājaslapā ir īpaša sadaļa “Kā mani ietekmēs nodokļu reforma?”.

Labs saturs
46
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas