E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13449
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Apdrošināšanas stāžs pensijai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2017
Aija

Sveicināti! Lūdzu izskaidrojiet, vai ir tā, kā norāda VSAA darbiniece, ka par trīs bērnu kopšanu man stāža vecuma pensijas aprēķināšanai nebūs? Meita dzimusi 1979. gada 9. augustā, dēls dzimis 1981. gada 4. janvārī, dēls dzimis 1984. gada 8. augustā. Dekrēta atvaļinājumos ar visiem trīs bērniem aizgāju no algota darba un katrreiz atgriezos tajā pat darbā pēc nepilna gada. Paldies!

A
atbild:
27. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas pilsoņiem apdrošināšanas stāžu līdz 1990. gada 31. decembrim veido Latvijas teritorijā un bijušās PSRS teritorijā uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi, tajā skaitā apdrošināšanas stāžā līdz 1990. gada 31. decembrim ieskaita laiku, kad māte audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam. Tas noteikts likuma “Par valsts pensijām” Pārejas noteikumu 1. punktā.

Lai pierādītu apdrošināšanas periodu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā jāiesniedz dokumenti (darba grāmatiņa, darba līgumi un to izpildi apliecinoši dokumenti, darba devēja vai arhīva izziņas, mācību iestāžu izsniegti dokumenti u. c.). Prasības dokumentiem ir noteiktas 2002. gada 23. aprīļa Ministru kabineta noteikumos Nr. 165 “Apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtība”.

Ja radušās neskaidrības par apdrošināšanas stāžu veidojošiem periodiem, tajā skaitā par laiku līdz 1990. gada 31. decembrim, lūdziet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā par to papildu skaidrojumu. To varat izdarīt arī elektroniski, rakstot uz VSAA: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas