E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13405
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Savu apģērbu pārdošana un nodoklis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2017
Ansis

Privātpersona, kas nav reģistrējusi savu saimniecisko darbību, vēlas atsavināt (pārdot) 7 kleitas, kuras vairs neder, kā arī vairākas sava bērna lietotās mantas (bikses, džemperus, ziemas drēbes utt.), visas minētās lietas tika iegādātas personīgai lietošanai, pārdošana nav saistīta ar saimniecisko darbību, pārdotās lietas tiek pārdotas par 2–3 reizes zemāku cenu, nekā tika iegādātas. Vai ienākumi, kas tiks gūti no šo lietu pārdošanas, atbildīs IIN likuma 9. panta 19.2 punktam un tā tiks uzskatīta par personīgā īpašuma pārdošanu, par ko nodokļi nav jāmaksā un nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, ja arī šo darījumu daudzums pārsniedz 3 darījumus taksācijas periodā (IIN likuma 11. panta 1.3 punkta 1. apakšpunkts)?

A
atbild:
18. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot savu mantu, nodokļi nav jāmaksā, ja tas nav saistīts ar pārdevēja saimniecisko darbību. Likums paredz, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā neietver un ar nodokli neapliek ienākumu no personiskā īpašuma (fiziskajai personai piederošām, personiskai lietošanai paredzētām kustamām lietām) pārdošanas.

Šie ienākumi ir raksturoti likuma 9. panta 19.2 punktā: ienākumi no personīgā īpašuma (fiziskajai personai piederošas personiskai lietošanai paredzētas tādas kustamas lietas kā mēbeles, apģērbs un citas kustamas lietas) atsavināšanas, izņemot ienākumu no: a) pārdošanai izgatavotas vai iegādātas lietas (ķermeniskas vai bezķermeniskas) pārdošanas.

Likumā pietiekami skaidri iezīmēta robežšķirtne – personiskai lietošanai paredzētas mantas un pārdošanai izgatavotas vai iegādātas mantas. Likumā tiešām nav reglamentēts, cik paņēmienos un cik no modes izgājušas, mazāk vai vairāk pavalkātas kleitas un bērnu apģērbus un apavus, no kuriem viņi izaug vienas sezonas laikā, var pārdot, lai to neuzskatītu par saimniecisko darbību.

Vispirms jau – to taču zina pats cilvēks, vai viņš pārdod sev un bērniem vairs nevajadzīgu apģērbu, vai arī regulāri ārzemēs vairumā sapērk vai kā citādi iegādājas mantas, kuras Latvijā var izdevīgi pārdot, gūstot ienākumus.

Ja saņemto neapliekamo ienākumu kopējā summa pārsniedz 4000 eiro, tad privātpersonai ir jādeklarē neapliekamie ienākumi, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas