E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13303
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Deklarēšanas kritērijs – jebkuri 12 mēneši 60 mēnešos līdz NĪ pārdošanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2017
Karīna

Nekustamais īpašums iegādāts un reģistrēts zemesgrāmatā 2001. gadā par 2500 LVL. Līdz 2013. gadam bija vienīgais nekustamais īpašums un biju tur deklarēts. 2017. gadā īpašums tiek pārdots par 38 000 EUR. Vai šajā gadījumā ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis 15% apmērā?

A
atbild:
04. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no gūtā ienākuma ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību.  

Deklarēšanās īpašumā, ko pārdod, ir viens no kritērijiem, ko ņem vērā, piemērojot nodokļa atbrīvojumu. Vēl ir divi gadījumi, kad nodoklis no ienākuma nav jāmaksā, ja pārdod vienīgo īpašumu.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nosacījumam par vienīgo īpašumu Jūsu situācija neatbilst.

Lai pateiktu, vai varētu būt nodokļa atbrīvojums pēc 1. nosacījuma, jāzina, kurā mēnesī un datumā šogad īpašums ir pārdots, vai arī īpašumu vēl tikai pārdosiet tagad, decembrī. Un konkrēti jāzina arī, līdz kuram laikam tajā ir bijusi deklarētā dzīvesvieta, lai noteiktu, vai pēdējos 60 mēnešos vēl iekļauts laiks, kad īpašumā bija deklarētā dzīvesvieta. Deklarēšanās prasība ir jebkuri 12 mēneši pēc kārtas pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai.

Administratīvā procesa likuma 42. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka procesuālais termiņš, kas aprēķināms gados, mēnešos vai dienās, sākas nākamajā dienā pēc datuma vai pēc notikuma, kurš nosaka tā sākumu.

Informācija par nodokļa maksāšanu jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas