E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13102
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Ko norādīt paskaidrojumā UGF

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2017
daiga ratniece

Kas vīram jāraksta atbildē Uzturlīdzekļu fondam?

A
atbild:
06. novembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

No jautājuma ir saprotams, ka persona ir saņēmusi Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lūgumu sniegt paskaidrojumu par Civillikuma 179. pantā noteikto vecāka pienākumu nodrošināt savu bērnu ar uzturlīdzekļiem izpildi.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums paredz, ja vecākam nav ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem, kas izpildāma tiesas sprieduma izpildes kārtībā, noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērna uzturam un vecāks nenodrošina savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179. panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets, iesniedzējam (vecākam, kura ikdienas aizgādībā atrodas bērns) ir tiesības iesniegt fonda administrācijai iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.  Kārtība, kādā tiek izskatīts vecāka iesniegums uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu administratīvā procesa ietvaros, ir noteikta Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11.pantā.

Proti, fonda administrācija iesniegumu izvērtē un 20 dienu laikā nosūta vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūgumu sniegt paskaidrojumu, kurā norādāmi apstākļi, kas saskaņā ar šā panta piekto daļu var būt šķērslis uzturlīdzekļu izmaksai no fonda. Paskaidrojumam ir jāpievieno pierādījumus, kas apliecina tajā minēto.

Tātad likuma 11. panta piektajā daļā ir uzskaitīti apstākļi, kuru gadījumā fonda administrācijai nav pamata uzsākt uzturlīdzekļi izmaksu no fonda:

  • vecāks, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, īsteno bērna aprūpi Civillikuma 177. panta ceturtās daļas un 178. panta otrās daļas izpratnē (piemēram, bērns dzīvo pie vecāka, no kura vēlas piedzīt uzturlīdzekļus, vai vecāki ikdienas rūpes par bērni dala uz pusēm, jo bērns dzīvo pamīšus pie abiem vecākiem u. tml.);
  • persona, no kuras iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nav bērna vecāks;
  • ir spēkā tiesas nolēmums vai vienošanās par uzturlīdzekļiem bērna uzturam;
  • pastāv šā likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 12., 14. un 15. punktā minētie apstākļi.

Paskaidrojums sniedzams 20 dienu laikā no fonda administrācijas lūguma saņemšanas dienas, un tā nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma pieņemšanai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas