E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12885
Lasīšanai: 3 minūtes

Lemjot par sociālo palīdzību, vērtē ģimenes materiālo stāvokli

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2017
olga

Labdien! Gribēju painteresēties, vai tik tiešām man ar ģimeni nav nekādu izredžu stāties rindā dzīvokļa saņemšanai? Man ir bērns, un man pagaidām ir statuss – maznodrošinātais, pēc kāda laika to pārskatīs un var piešķirt trūcīgo. Mēs ar vīru īrējam dzīvokli saimnieku mājā, un sociālais dienests nekādi nepalīdz ar dzīvokļa apmaksu, viņi uzskata, ka mums pietiek naudas, kaut arī tikai par īri ir jāmaksā 300 eiro, mums paliek kapeikas, no kurām vēl jāiztiek un jāapmaksā dārziņš. Vai tik tiešām, ja tev nav 3 bērnu un tu neesi invalīds, un neesi no denacionalizētas mājas, un nedod hipotekāro kredītu, nav nekādu izredžu dabūt kaut vienistabas dzīvokli, kurš būtu ar mazākiem maksājumiem un savs? Ļoti gaidīšu atbildi! Paldies!

A
atbild:
09. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” ir noteikts personu loks, kurām ir tiesības saņemt šo palīdzību. Detalizētāk palīdzības piešķiršanu pašvaldība nosaka savos saistošajos noteikumos.

Jā, pašvaldība īres dzīvokļu rindā uzņem cilvēkus, kuriem šādas tiesības paredz likums. Ja pašvaldībai ir iespējas, tā var sniegt atbalstu dzīvokļa jautājumu risināšanā arī plašākam iedzīvotāju lokam.

Sociālais dienests  piešķir palīdzību trūcīgiem iedzīvotājiem pamatvajadzību nodrošināšanai, tostarp var būt dzīvokļa pabalsts trūcīgām ģimenēm, kuras īrē mājokli. Trūcīgā statusu nosaka, ja vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro.

Likums paredz sniegt atbalstu maznodrošinātām personām, kuras objektīvi nevar par sevi parūpēties, piemēram, pensionāri, cilvēki ar invaliditāti.

Maznodrošinātā statusam ienākumu līmenis pašvaldībās ir atšķirīgs, tas paredzēts pašvaldības saistošajos noteikumos, tāpat arī palīdzības grozs maznodrošinātiem cilvēkiem ir atšķirīgs.

Lemjot par palīdzību, sociālais dienests vērtē ģimenes materiālo situāciju, individuāli paredzot katra klienta līdzdarbību. To nosaka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas